Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.05.2018

Had BlacKkKlansman bijna de Gouden Palm gewonnen in Cannes?

door Vertigo

Spike Lee’s BlacKkKlansman liet al van zich horen in Cannes met een tien minuten lange stande ovatie na afloop van de première. Als kers op de taart kreeg de film over een zwarte politieagent die undercover gaat bij de Ku Klux Klan de Grand Prix van Cate Blanchett en haar jury van de Officiële Competitie.

Blanchett heeft de keuze van de jury toegelicht op een persconferentie na de prijsuitreiking. “Cannes is een internationaal filmfestival,” zei ze. “We hadden het vaak over films die culturele grenzen overschrijden. BlacKkKlansman is een film over een Amerikaanse problematiek, maar toch voelden we er ons allemaal mee verbonden. Dat maakte de film voor ons nog belangrijker.”

Ook jurylid en zwarte regisseuse Ava DuVernay was aangedaan door de film. “Ik hou van alles dat Lee ooit gemaakt heeft,” zei ze. “Ik was geschokt en verbaasd door BlacKkKlansman. Toch besloot ik om naar de meningen van mijn collega-juryleden te luisteren. Onze discussies waren stevig, maar dat krijg je als je de emoties en energie van een groep internationale artiesten combineert. Wat ons samenbracht was onze liefde voor cinema.”

“Het was noodzakelijk dat we BlacKkKlansman een award gaven,” zei jurylid Léa Seydoux. “De wereld is aan het veranderen en dat geeft de film heel goed weer. Er zit een belangrijke boodschap in.”

De jury reikte ook voor het eerst een speciale Palme d’Or uit en dat aan Jean-Luc Godards The Image Book. “We hadden het voortdurend over die film,” zei Blanchett. “Hij bleef ons bij, verwarde ons, daagde ons uit en wond ons op. Mettertijd begon hij onze blik op het festival te beïnvloeden. Godard is een artiest die blijft experimenteren met cinema als kunstvorm en daarom is zijn film zo belangrijk. Het is geen Ere-Palme d’Or, maar werd wel overhandigd met de rest van zijn oeuvre indachtig.”

Bron: IndieWire