Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.07.2018

Gus Van Sant onthult welke topacteurs zijn versie van Brokeback Mountain kelderden

door Vertigo

Gus Van Sant (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot) maakte met My Own Private Idaho reeds een lgtb-drama en had er bijna nog één geregisseerd. Van Sant werd namelijk benaderd om Brokeback Mountain voor zijn rekening te nemen, maar kreeg het project door castingproblemen niet van de grond. Ook Pedro Almodóvar werd aangesproken, voor Ang Lee tenslotte achter de camera plaatsnam.

“Niemand wou het doen,” zei Van Sant over zijn poging. “Ik was ermee bezig en vond dat we een sterke, bekende cast nodig hadden. Dat lukte maar niet. Ik heb het aan de vertrouwde mensen gevraagd: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Matt Damon en Ryan Phillippe. Ze hebben allemaal nee gezegd.”

Van Sant was meteen verkocht door het oorspronkelijke kortverhaal van Annie Proulx uit The New Yorker, maar de bewerking van scenaristen Diana Ossana en Larry McMurtry speelde hem parten. “Het kortverhaal was zo mooi en eenvoudig en Larry had er iets van gemaakt dat mij aan The Last Picture Show deed denken.”

“Ik had eerder iets als GerryElephant en Last Days in gedachten. Ik wou terug naar de eenvoudigste interpretatie van het kortverhaal, maar dat ging niet. Ook wou ik Larry en Diana niet op andere gedachten brengen, omdat hun versie zo geweldig was.” Van Sant voegde er ook aan toe dat zijn versie wellicht minder commercieel zou geweest zijn.

Volgens Ossana was het moeilijk om hoofdrolspelers te vinden, omdat heteroseksuele acteurs toen bang waren dat het spelen van een homoseksuele man nefaste gevolgen zou hebben voor hun carrière. Jake Gyllenhaal en Heath Ledger kregen uiteindelijk beiden een Oscarnominatie voor hun rollen als respectievelijk Jack en Ennis.

“Vooral het casten van Ennis was een groot struikelblok,” zei Ossana. “Hij is de introvertere en onderdruktere van de twee en daarom was het de uitdagendste rol.” Van Sant werd er alleszins door ontmoedigd. “Wat ik had kunnen en moeten doen is meer onbekende mensen casten,” zei hij, “en mij niet druk maken in wie de hoofdrollen zou spelen. Ik was er echter niet klaar voor en ik weet niet waarom.”

Naast Brokeback Mountain kreeg Van Sant ook Call Me by Your Name aangeboden voor Luca Guadagnino de rol van regisseur op zich nam. “Ik denk dat het anders zou afgelopen zijn had ik hem geregisseerd,” zei Van Sant. “Ik vind de film geweldig. Ik ben niet zeker of de sentimentaliteit en het einde overeenstemmen met het boek, maar ik denk dat Guadagnino er iets moois van heeft gemaakt. Ik ben niet zeker of ik hetzelfde zou gedaan hebben en dus zou de film wellicht niet zo’n succes geweest zijn.”

Bron: IndieWire