Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.12.2017

Guillermo del Toro vol lof over Lady Bird en Coco

door Vertigo

Guillermo del Toro staat bekend als een grote filmmaker en een nog grotere cinefiel. Dat werd weer eens duidelijk tijdens een online vragenronde ter promotie van The Shape of Water. Hoewel del Toro zijn eigen film zou moeten aanprijzen, kon hij niet ophouden over de films die hem dit jaar het meest bekoorden.

Zo vertelde de Mexicaanse regisseur “heel erg ontroerd” te zijn door Lady Bird en bewierookte hij het werk van regisseuse Greta Gerwig: “Het is fantastische debuutfilm, heel intelligent gemaakt met een goed oog voor drama en cinematografie. Het lijkt een naturalistische film, maar hij is eigenlijk heel stijlvol.”

Ook de animatiefilm Coco van Pixar kon hem bekoren: “Hoe meer van deze multiculturele verhalen verteld worden, hoe beter.”

Tenslotte uitte hij ook zijn enthousiasme voor minder recente films als Mad Max: Fury Road: “Dat is een meesterwerk, zo dynamisch en compact. Echt een film die je meerdere keren moet zien.”

Toch kon del Toro ook nog iets kwijt over zijn eigen werk. Hij vertelde dat hij voor The Shape of Water een budget van 20 miljoen dollar had, net zoals voor Pan’s Labyrint tien jaar geleden, maar dat deed er niet toe: “Je ambities moeten altijd jouw budget overschrijden.”

Hij keek ook terug op zijn carrière en gaf een top-6 van films die zijn artistieke visie het beste weergeven: “Ik vind The Shape of Water het beste, daarna volgen The Devil’s Backbone, Pan’s Labyrinth, Crimson Peak, Hellboy II en Pacific Rim.”

Bron: IndieWire