Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.05.2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3: James Gunn maakt Marvel-threequel donkerder, grappiger én emotioneler (recensie)

door Chris Craps

Je raakt bijna de tel kwijt, maar we zijn met Guardians of the Galaxy Vol. 3 al bij de 32e film van het Marvel Cinematic Universe beland. De vrees bestond daarom dat ondergetekende na een half uur zou indommelen, maar scenarist-regisseur James Gunn staat opnieuw garant voor een duizelingwekkende dosis prettige gestoordheid.

Gunn schrijft in tegenstelling tot zijn collega-scenaristen bij Marvel opvallend gefocust en geïnspireerd. In plaats van het zoveelste verhaaltje over superhelden die een saaie schurk moeten uitschakelen, draait de plot in deze threequel rond het verleden van Rocket (stem van Bradley Cooper).

Tijdens een poging om de wasbeer te kidnappen, raakt deze ernstig gewond. Om hem te redden moeten Peter Quill aka Star-Lord (Chris Pratt) en zijn Guardians een zelfvernietigingsmechanisme in Rockets hart uitschakelen. De oplossing ligt in het verleden. Het dier werd immers als baby onderworpen aan genetische experimenten. Voor Gunn de ideale gelegenheid om een aantal elementen uit The Island of Doctor Moreau – over een krankzinnige arts die van dieren mensachtige freaks maakt – te verwerken. En dat geeft het verhaal een zekere kracht.

Met zijn 150 minuten speelduur is Guardians of the Galaxy Vol. 3 ongetwijfeld te lang, maar de heldere plot houdt je bij de les – zelfs met de vele flashbacks en de voetbalploeg aan personages. Gunns krankzinnige gevoel voor humor helpt ook, want dat blijft de sleutel om Marvel-films verteerbaar te maken – remember het bloedserieuze en dus onuitstaanbare Eternals.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 bevat echter ook het nodige (melo)drama. Er zijn meer donkere momenten en iets meer sérieux dan in Vol. 1 en Vol. 2, maar daar zullen de fans alvast geen problemen mee hebben.

>>Klap

Laat het aan James Gunn over om het derde – en laatste? – avontuur van Marvels mafste scifihelden te injecteren met The Island of Dr. Moreau’s-achtige experimenten en bonte kostuums, sets én emotiies.

Regie James Gunn
Cast Chris Pratt, Dave Bautista, Sylvester Stallone
Speelduur 2u30
Vanaf 5 mei in de bioscoop