Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.01.2020

Recensie Gretel & Hansel

door Chris Craps

Jonge kinderen houden van griezelen, maar ze zullen pas echt huiveren als ze een glimp van Gretel and Hansel opvangen. Deze bijna spartaanse horrorfilm van Oz Perkins, zoon van Psycho-icoon Anthony Perkins, is dan ook niet voor hen bedoeld, maar voor een volwassen, cinefiel publiek.

Alles draait rond de veertienjarige Gretel (de uitstekende It-actrice Sophia Lillis). Nadat een landheer haar wil misbruiken in ruil voor voedsel en onderdak en haar arme moeder krankzinnig wordt, besluit ze om met haar jongere broertje Hansel weg te trekken. Een boswachter geeft hen een doel, maar dan moeten de kinderen wel door een groot bos. Daar stoten ze op het huisje van een vreemd vrouwtje (Alice Krige).

Verwacht je niet aan de meest angstaanjagende versie van het bekende Grimm-sprookje. Perkins gaat niet voor goedkope schokeffecten, maar mikt op een apart sfeertje dat onder de huid kruipt. De beeldtaal van director of photography Galo Olivares variëren van rauw naturalisme tot Duits expressionisme, maar is 87 minuten lang een mengvorm van minimalisme en strengheid. Waarschijnlijk heeft het beperkte budget Perkins die aanpak deels opgedrongen, maar je kunt hem geen gebrek aan creativiteit aanwrijven.

Ook inhoudelijk legt Perkins de lat hoog. Zijn Gretel is een meisje op de rand van de volwassenheid die beseft dat ze alle banden met de moederfiguren uit haar leven moet verbreken. De regisseur beklemtoont dat en andere thema’s met de nodige symboliek, maar omdat je in een sprookjeswereld vertoeft, voelt dat nooit artificieel of pretentieus aan.

Jammer dat Perkins het in het laatste kwartier laat afweten. De climax wordt veel te snel afgehandeld en past niet bij de rest van de film. Bovendien vond de cineast het nodig om de toeschouwers naar huis te sturen met een voice-over die overbodige filosofische beschouwingen debiteert.

Door het teleurstellende einde kun je Gretel and Hansel net geen grootse film noemen, maar interessant en creepy is hij zeker en vast.

>>Klap

Regisseur Oz Perkins brengt in deze horrorfilm een aparte, sfeervolle en symbolische versie van het bekende sprookje van de gebroeders Grimm. Zijn focus ligt vooral op het Gretel-personage, vertolkt door It-actrice Sophia Lillis. Beeld je de antipode van Hansel and Gretel: Witch Hunters in, met Andrea Arnold achter de camera.

Regie Oz Perkins
Cast Sophia Lillis, Alice Krige, Charles Babalola
Speelduur 1u27
Vanaf 29 januari in de bioscoop