Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.11.2020

Greta Thunberg-docu, Unhinged, Greenland en meer binnenkort beschikbaar op VOD

door Vertigo

Binnenkort verschijnen heel wat nieuwe films op video-on-demand in België. Een overzicht:

I Am Greta (18 november)

Waar: Film Fest Gent online, ZED vanuit je zetel, Cinema bij je thuis

In augustus 2018 gaat een eenzaam 15-jarig meisje buiten het Zweedse parlementsgebouw zitten met een kartonnen bord: ‘Skolstrejk för klimatet’ ofwel ‘schoolstaking voor het klimaat’.

Op dat moment weet nauwelijks iemand wie Greta Thunberg is, maar haar actie komt de jonge Zweedse filmmaker Nathan Grossman ter ore, die meteen beslist om haar vanaf dag 1 te volgen.

Grossman heeft nog geen flauw benul van waar dit allemaal toe zal leiden: de onverwachte ontbolstering van dit meisje met het syndroom van Asperger, tot de leider van een generatie en bron van inspiratie voor een globale massabeweging.

I Am Greta is het intieme verslag van deze rollercoaster. Zo zijn we getuige van de manier waarop jonge activisten wereldwijd haar voorbeeld volgen, met enkele van ’s werelds grootste protesten bij ons in België.

Maar ook zien we het vitriool en de doodsbedreigingen die ze moet incasseren, en de schofterige manier waarmee ’s werelds machtigste mannen Greta en haar boodschap aan de kant proberen te schuiven.

Desondanks blijft ze vastberaden, en met af en toe een rake sarcastische repliek, haar missie verderzetten om echte verandering teweeg te brengen.

The Secret Garden (20 november)

Waar: iTunes, Google Play, Telenet, Proximus, ZED vanuit je zetel, Cinema bij je Thuis

Als de ouders van de 10-jarige Mary Lennox (Dixie Egerickx) overlijden, wordt ze naar haar oom (Colin Firth) in Engeland gestuurd. In het grote landhuis ontmoet ze haar zieke neefje Colin, die eigenlijk niet het huis uit mag.

Samen gaan ze op onderzoek uit in honderden kamers en uitgestrekte tuinen. Daar ontdekken ze een mysterieuze deur die toegang geeft tot een geheime tuin die sinds de dood van haar tante niet meer open is geweest.

De film, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Frances Hodgson Burnett, is gemaakt door de producenten van Harry Potter en Paddington.

Greenland (20 november)

Waar: iTunes, Google Play, Telenet, Proximus

Wanneer een naderende wereldwijde catastrofe de mensheid dreigt te vernietigen heeft John Garty (Gerard Butler) slechts vier dagen tijd om zijn gezin in veiligheid te brengen.

Terwijl de klok genadeloos tikt en de maatschappij wanhopig vervalt in chaos moet hij alles uit de kast halen om zijn familie van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.

Opkomend regisseur Ric Roman Waugh (Angel Has Fallen) en producent Basil Iwanyk (John Wick) werken samen met Gerard Butler in deze rampenfilm.

Unhinged (20 november)

Waar: iTunes, Google Play, Telenet, Proximus

Wanneer Rachel, een alleenstaande moeder, wordt opgehouden in het drukke verkeer door een trage chauffeur voor haar, laat ze toeterend haar onvrede blijken.

Niets ongewoons in Los Angeles, waar gefrustreerde bestuurders zich maar al te vaak af reageren op anderen in het verkeer en zeker wanneer het verkeer muurvast zit.

Rachel kan alleen niet vermoeden dat de man (Russell Crowe) waar ze zich net aan ergerde een gevaarlijke psychopaat is die haar niet zo maar zal laten gaan.

The Rental (20 november)

Waar: iTunes, Google Play, Telenet, Proximus

Twee jonge koppels trekken voor een weekendje naar een schijnbaar perfect huisje dat ze online hebben geboekt. Wat begint als een gezellig, feestelijk weekend slaat al snel om in een aaneenschakeling van sinistere gebeurtenissen. Stukje bij beetje komt het viertal tot het inzicht dat ze niet zo alleen zijn als eerder gedacht.

The Rental is het huiveringwekkende regiedebuut van Dave Franco, die als acteur al te zien was in films als 21 Jump Street en The Disaster Artist. De hoofdrollen worden vertolkt door Alison Brie, Dan Stevens, Sheila Vand en Jeremy Allen White.