Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.02.2018

Greta Gerwig over de mooiste scènes in de films van haar Oscargenomineerde collega-regisseurs

door Vertigo

Het is nog koffiedik kijken wie er op 4 maart met de Oscar voor Beste Regisseur naar huis gaat. Paul Thomas Anderson, Christopher Nolan, Jordan Peele en Greta Gerwig leverden immers allemaal fantastische films af. Die eerste vier lieten hun licht al eens over de concurrentie schijnen. Nu heeft ook Gerwig verteld wat ze de mooiste momenten uit de andere films vond.

“Guillermo’s The Shape of Water bracht mij echt in vervoering en deed me verliefd worden op de liefde zelf. Dat kan enkel in film. Het gebeurde toen Sally Hawkins’ personage en de zeemeerman door Richard Jenkins betrapt werden in de badkamer. Je zag in haar blik dat ze zich niet wilde schamen omdat ze verliefd was. Ik krijg al tranen in de ogen als ik eraan denk.”

“Ook in Dunkirk zijn er veel prachtige momenten waaruit je kan kiezen. Het emotioneelste was voor mij het moment waarop Cillian Murphy op de boot vraagt of de jongen die hij duwde het goed maakt. De andere jongen zegt van wel, waarop het personage van Mark Rylance hem een goedkeurende blik geeft. Je weet dat ze liegen, maar ook dat het beter is zo. Ook het begin van de film is heftig. Je zit meteen in de chaos van de oorlog en ziet dat de soldaten nog maar kinderen zijn. Ik moest er meteen van huilen.”

“In Phantom Thread vraagt het hoofdpersonage zijn muze om met hem te trouwen nadat hij de eerste keer ziek is geweest. Het is zo’n romantisch, maar ook pervers moment. Zij antwoordt ook niet, waarop hij haar vragend blijft aanstaren.”

Get Out zag ik op de best mogelijke manier, in een bomvolle zaal in New York. Iedereen schreeuwde, lachte en huilde. Het was een echte collectieve filmervaring. Iedereen voelde dezelfde emoties. Het mooiste detail in de film is volgens mij Daniel Kaluuya’s gezichtsuitdrukking wanneer ze hem vragen hoe het is om zwart te zijn.”

Bron: The Playlist