Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.01.2019

Green Book-regisseur en -ster reageren op beschuldigingen van geschiedenisvervalsing

door Vertigo

Peter Farrelly’s Green Book vertelt het waargebeurde verhaal van de ontluikende vriendschap tussen jazzpianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Tony Vallelonga (Viggo Mortensen). Volgens de familieleden van Shirley is de biopic, geschreven door Farrelly, Brian Hayes Currie en Vallelonga’s zoon Nick echter een aaneenschakeling van leugens.

Shirleys broer Maurice beweert dat de pianist Vallelonga nooit als een vriend beschouwde. Maurices vrouw Patricia beschrijft hun band als louter professioneel en Maurice zegt dat Shirley zijn personeel altijd zo behandelde.

“Hij heeft Tony ontslagen,” zei Maurice, “zoals hij met zo veel van zijn chauffeurs gedaan heeft. Tony wou de deur niet voor hem opendoen, zijn koffers niet nemen of zijn hoed afzetten als Donald uit de wagen stapte. De film beweert dat Tony 18 maanden voor hem werkte, maar niemand hield het zo lang met mijn broer vol.”

Volgens Mortensen had Shirley geen goeie band met enkele van zijn familieleden en is er mogelijk sprake van wrevel. “De beschuldigingen zijn onrechtvaardig, ongegrond en oneerlijk,” zei hij, “en werden weerlegd door andere mensen die Shirley goed kenden.”

Ook Farrelly reageerde teleurgesteld. “We hebben contact opgenomen met de erfgenamen van Shirley,” zei hij, “maar dat bleken vrienden te zijn, geen familieleden. Toch hebben we ook hen erbij proberen betrekken en het is jammer dat ze nu zo reageren.”

Bron: IndieWire