Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.02.2016

Gouden Beer gaat naar vluchtelingendocu

door Jimmy Van der Velde

Gisterenavond werden op het Filmfestival van Berlijn de jaarlijkse prijzen uitgereikt. De Gouden Beer ging naar de documentaire Fuocoammare van Gianfranco Rosi.

De prent belicht de vluchtelingencrisis in Europa en toont hoe immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten hun leven op het spel zetten om het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken.

De Grote Prijs van de jury ging naar het Bosnische drama Death in Sarajevo, terwijl Mia Hansen-Love werd uitgeroepen tot de beste regisseur van het festival voor haar film L’avenir.

De beste acteurs zijn dit jaar Trine Dyrholm voor The Commune van Thomas Vinterberg en Mohamed Ben Attia voor Hedi. Die laatste film veroverde ook de prijs voor beste debuutfilm.

De Alfred Bauer-prijs ging naar het acht uur durende A Lullaby to the Sorrowful Mystery van Lav Diaz. Het beeldje voor beste scenario was ten slotte voor The United States of Love-cineast Tomas Wasilewski en Lee Ping-Bing kreeg een Zilveren Beer voor zijn artistieke bijdrage aan de Chinese film Crosscurrent.

De jury bestond dit jaar onder andere uit Meryl Streep en Clive Owen.

 

Bron: Variety

@TheJimeister