Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.07.2020

Gone with the Wind-ster Olivia de Havilland overleden

door Vertigo

Actrice Olivia de Havilland is op 104-jarige leeftijd overleden. Ze was de laatste overlevende ster van Gone with the Wind, waarvoor ze haar eerste Oscarnominatie kreeg, en één van de laatste overgebleven filmsterren van het klassieke Hollywood.

Verder werd ze genomineerd voor Hold Back the Dawn en The Snake Pit en won ze voor To Each His Own en The Heiress. Voor Hold Back the Dawn moest ze de duimen leggen voor haar jongere zus Joan Fontaine. Zij won voor haar rol in Alfred Hitchcocks Suspicion.

De Havilland speelde ook mee in The Adventures of Robin Hood en won in 1945 een baanbrekende rechtszaak tegen Warner Bros. nadat de studio haar contract van zeven jaar niet als voltooid wilde beschouwen.

Volgens Warner Bros. telden de periodes waarin de Havilland niet werkte namelijk niet mee, maar de rechter oordeelde anders en sindsdien zaten de contracten van alle Hollywoodacteurs er na zeven jaar op, ongeacht hoeveel ze hadden gewerkt.

Daarnaast was de Havilland de eerste vrouwelijke juryvoorzitter van het filmfestival van Cannes. “Nu we de plaats van vrouwen in cinema in vraag stellen, moeten we Olivia de Havilland herdenken voor haar kracht en moed,” reageert Cannes-directeur Thierry Frémaux. “Ze was een koningin in Hollywood en zal zo de filmgeschiedenis ingaan.”

Bron: THR, Variety