Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.05.2021

Golden Globes-organisatie weigert minnelijke schikkingvoorstel in rechtszaak die controverse ontketende

door Vertigo

In augustus 2020 spande de Noorse journaliste Kjersti Flaa een rechtszaak aan tegen de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) en nu heeft de organisatie achter de Golden Globes een voorstel tot minnelijke schikking afgewezen.

Flaa sleepte de HFPA voor het gerecht nadat ze twee keer tevergeefs probeerde om tot de vereniging van buitenlandse Hollywood-journalisten toe te treden. Volgens Flaa waren de andere Scandinavische leden bang voor concurrentie.

De rechter wees Flaa’s zaak af, maar ze ging in beroep en haar aanklacht leidde tot een onderzoek van de Los Angeles Times waaruit bleek dat de HFPA zich aan discriminiatie en corruptie schuldig maakte.

Verschillende Hollywoodspelers distantieerden zich van de organisatie en Flaa’s advocaat David Quinto stelde voor om Flaa en haar mede-aanklaagster Rosa Gamazo Robbins, die ook door de HFPA werd geweerd, respectievelijk 1,6 miljoen en 700.000 dollar te betalen en tot de vereniging toe te laten.

Hoewel Quinto dreigde dat Flaa anders met een journalist van de New York Times zou samenwerken aan een boek over haar HFPA-ervaring, heeft de raad van bestuur van de organisatie het voorstel unaniem geweigerd.

HFPA-advocaat Robert Ellison schrijft in een interne brief dat het voorstel duidelijk maakt waar Flaa en Robbins echt op uit zijn en wijst erop dat ze niet eisen om het ledenbestand te diversifiëren.

“Zoals we juffrouw Flaa’s advocaat al meermaals hebben duidelijk gemaakt, kan een HFPA-lidmaatschap niet gekocht worden, hoeveel dreigementen je ook uit,” voegt Ellison eraan toe.

Quinto zegt dat Flaa en Robbins geen hervormingen eisen omdat de HFPA die zelf al heeft aangekondigd. Hij voegt er echter aan toe dat de geplande maatregelen niet ver genoeg gaan omdat de vereniging nog steeds nieuwe, gekwalificeerde kandidaten kan weigeren.

Bron: Variety

Lees meer over: