Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.12.2018

Golden Globe-nominatie Girl niet overal positief onthaald

door Vertigo

Lukas Dhonts Girl maakt kans op de Golden Globe voor Best Foreign Film en dat is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo noemt LGBTQ-magazine Out het een “gevaarlijke, traumatiserende, kleingeestige en eendimensionale weergave van de trans-ervaring”.

Out neemt aanstoot aan het feit dat zowel regisseur Dhont als coscenarist Angelo Tijssens en hoofdrolspeler Victor Polster cisgender zijn, wat betekent dat hun biologische geslacht overeenstemt met hun seksuele identiteit. “Girl is een gemiste kans om het identificeren als transgender in een niet louter fysieke en medische context te plaatsen,” klinkt het.”

The Playlist zag dergelijke reactie vanuit de transgender-gemeenschap aankomen en zegt dat het gênant zou zijn moest Girl ook een Oscarnominatie in de wacht slepen.

Netflix brengt de film uit in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika en spaarde kosten noch moeite om er campagne voor te voeren. Amazon had minder geluk met Pawel Pawlikowski’s Cold War. Die sleepte geen Golden Globe-nominatie in de wacht.

Bron: Out, The Playlist