Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.05.2014

Godzilla

door Steven Tuffin

‘Verwacht nooit te veel van een film.’ Het lijkt een debiele dooddoener, maar het is een spreuk die veel leed zou kunnen vermijden. Neem nu deze tweede Hollywoodpoging om het legendarische Japanse filmmonster verteerbaarder te maken voor een Westers publiek. Op zich gaat het om een meer dan verdienstelijke blockbuster. Maar als je dat een regelrechte voltreffer verwacht, wandel je de bioscoop gegarandeerd beteuterd buiten.

Niet dat regisseur Gareth Edwards, cast en crew hun uiterste best niet hebben gedaan. De Britse filmmaker die debuteerde met het lichtjes fantastische Monsters gaat voor een trage opbouw waarbij de menselijke personages belangrijker zijn dan de titelfiguur. Breaking Bad-ster Bryan Cranston staat net zoals de rest van de cast uiterst emotioneel te acteren. En de speciale effectenmagiërs van WETA toveren een uiterst geloofwaardig doch volledig uit nullen en enen opgetrokken zeewezen op het grote scherm.

Aanwijzen waarom we niet van een triomfantelijke homerun kunnen spreken, is niet makkelijk. Ligt het aan het feit dat je nooit echt meeleeft met ware protagonist Aaron ‘Kick-Ass’ Taylor-Johnson? Had Edwards af en toe een grap in het bloedserieuze relaas moeten verwerken? Of kan je geduld maar zoveel monsterconfrontaties aan?

Ondanks alle gezeur, staat één ding buiten kijf: Godzilla is een popcornprent die niet voor de makkelijke middelmaat gaat. En zoiets juicht Vertigo alleen maar toe!

>>KLAP

Fans van monstergeweld als Pacific Rim zullen deze reanimatie-operatie van het klassieke filmmonster smaken. Maar ook zij die hun popcornmateriaal iets steviger willen, moeten het beest een kans geven.

 

Regie Gareth Edwards
Cast Bryan Cranston, Juliette Binoche, Aaron Taylor-Johnson
Speelduur 2u03
Vanaf 14 mei in de bioscoop

@Waanzinema