24.08.2018
Godzilla onder de loep in drie video-essays
In Godzilla: King of the Monsters, de derde film in het MonsterVerse, duikt het iconische reptiel nomaals op uit de oceaan. Gojira, zoals het wezen heet in Japan, maakte zijn debuut in Ishiro Honda’s gelijknamige film uit 1954 en is het geesteskind van Tomoyuki Tanaka, een producent van de Japanse filmstudio Toho.
Tanaka liet zich inspireren door Hollywood-films als King Kong uit 1933 om een nationaal icoon te creëren. Hij trok Honda, een leerling van de legendarische regisseur Akira Kurosawa aan, om zijn visie tot leven te brengen. In deze drie video-essays wordt de kolossale impact van Godzilla op de Japanse cultuur en daarbuiten onderzocht.
Een eerste filmpje voert Godzilla op als de ziel van Japan. Het personage werd namelijk een manier voor het Japanse volk om in het reine te komen met de nucleaire bomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, alsook hun eigen rol in de Tweede Wereldoorlog.
Daar is het niet bij gebleven. Godzilla onderging vele transformaties door de jaren heen: van Japans grootste vijand tot superheld en kindervriend. In het onderstaande video-essay worden al zijn gedaantes netjes op een rijtje gezet.
Gojira maakte in 1998 de oversteek naar Hollywood voor Roland Emmerichs uitgefloten Godzilla. In 2014 probeerde Monsters-regisseur Gareth Edwards het opnieuw en lanceerde het MonsterVerse van filmstudio Legendary. In een laatste video-essay wordt Edwards’ Godzilla onder de loep genomen, met name het thema van mens versus natuur.
Bron: Film School Rejects