Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.10.2018

Girl start sterk, Niet schieten passeert de kaap van 100.000 bezoekers

door Vertigo

Girl, het ondertussen met prijzen overladen debuut van Lukas Dhont, klopt zijn eerste week in de Belgische bioscopen af op 50.000 bezoekers. Daarmee staat de film nationaal op de derde box-office-plaats en in Brussel staat hij zelfs op kop. Na Frankrijk, heeft Girl dus ook zijn afspraak met de Belgische bioscoopbezoeker niet gemist. Zeer uitzonderlijk daarbij is het feit dat een film van bij ons zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië scoort.

Dat een Belgische film sterk scoort in zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië is voor bijzonder weinig producties van eigen bodem weggelegd, zeker als het daarbij ook nog om een langspeelfilmdebuut gaat. Girl slaagt hier wel in. Verder is het ook opmerkelijk dat de film zowel sterk draait in de multiplexbioscopen als in de arthouses.

Het nieuws volgt de aankondiging vorige week dat Girl in Frankrijk de meeste succesvolle openingsweek ooit kende voor een Vlaamse film. De film gaat daar in de richting van 200.000 bezoekers.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl bekroond werd met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is Girl bezig aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière, met selecties voor de festivals van o.a. Karlovy Vary, Telluride, Toronto, San Sebastián, Londen en Zürich. De teller van internationale filmprijzen klimt stilaan naar de 20.

Na amper twee volledige programmatieweken heeft Niet schieten, de nieuwe film van Stijn Coninx, de kaap van de 100.000 bezoekers bereikt.  Daarenboven staat de film voor de tweede week op rij afgetekend op nummer 1 van de Vlaamse bezoekersaantallen.

Nationaal staat Niet schieten op de tweede plaats. De Amerikaanse blockbuster Venom – die in gans België op 122 schermen speelt tegenover 50 schermen voor Niet schieten – staat op 1.

Omwille van het uitzonderlijk warme nazomerweer trokken de bioscopen minder bezoekers dan bij normale herfsttemperaturen, maar het is duidelijk dat Niet schieten bovenaan het lijstje van de bezoekers staat. Gezien de zeer hoge waarderingscijfers van het publiek ziet het er ook naar uit dat de film een lange carrière tegemoet gaat.

Lees meer over: