Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.11.2019

Girl-regisseur Lukas Dhont wint Cultuurprijs Stad Gent 2019

door Vertigo

Nadat hij vorig jaar Film Fest Gent opende met zijn regiedebuut Girl, heeft regisseur Lukas Dhont de Cultuurprijs Stad Gent 2019 gewonnen.

Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een ‘persoon, organisatie of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in het culturele werkveld en op belangrijke wijze bijdraagt aan de uitstraling van Gent als cultuurstad’.

De jury koos unaniem voor Dhont en bestond uit Film Fest Gent-programmadirecteur Wim De Witte, filmmaker Bülent Öztürk en de televisie-en filmproducenten Erwin Provoost en Dirk Impens. Hun verdict luidt als volgt:

“Met zijn langspeeldebuut Girl is deze jonge filmmaker erin geslaagd een breed publiek te beroeren met een onderwerp dat haast intrinsiek controversieel is. Zijn naturalistische stijl creëerde de ingetogenheid die de emotionele complexiteit van een opgroeiende transgender ontdoet van alle vooroordelen.”

“De gecontroleerde en zelfverzekerde beeldvoering dompelt de kijker sensitief onder in een actueel thema. Dicht op de huid, empathisch en vol begrip. Empowerend voor jonge mensen die worstelen met hun eigen ontplooiing. Met de maturiteit van een doorwinterde cineast zette deze twintiger zichzelf hiermee ontegensprekelijk op de kaart en geeft hij perspectief op een beloftevolle toekomst in de filmwereld.”

“Het aanstekelijke enthousiasme waarmee Lukas Dhont gelooft in zijn eigen werk, hoe hij zelf actief op zoek gaat naar de juiste toonmomenten, hoe hij de kunst verstaat zijn film te pitchen en te verspreiden, toont aan dat hij verder kijkt dan de productie op zich.”

“Zowel inhoudelijk, open en verdraagzaam als puur artistiek draagt hij op deze manier bij tot de internationale uitstraling van onze stad.”

Bron: Stad Gent

Lees meer over: