Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.09.2018

Girl in the Spider’s Web-cineast vergelijkt zijn Lisbeth Salander met een populaire superheld

door Vertigo

Regisseur Fede Alvarez en hoofdrolspeelster Claire Foy hebben toegelicht hoe The Girl in the Spider’s Web zich onderscheidt van andere films over Lisbeth Salander.

Het personage werd eerder vertolkt door Noomi Rapace in drie Zweedse films en door Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo van David Fincher. “Dit is de eerste film die volledig rond Lisbeth draait,” zei Alvarez. “Ze is een soort feministische Batman.”

Zowel Alvarez als Foy wilden niet dat Salander als een lustobject behandeld werd. “Claire herinnerde mij er elke dag aan dat ik een blanke man ben,” zei de regisseur. “Telkens ik haar filmde, vroeg ik mij af of ik haar niet te sexy aan het voorstellen was en of ik niet wat gas moest terugnemen.”

Daar zat ook de #MeToo-beweging voor iets tussen. “Ze spookte constant door ons hoofd en we wilden haar in ere houden door niet aan uitbuiting te doen,” zei Alvarez.

Foy stond er ook op dat Lisbeths geaardheid niet expliciet in beeld kwam. Zo werd een seksscène uit de film geknipt omdat ze niet in dienst stond van het personage. “Ze heeft haar pleziertjes,” zei Foy, “of dat nu met een man, een vrouw of met zichzelf is.”

Bekijk een nieuwe, internationale trailer van The Girl in the Spider’s Web hieronder:

Bron: The Playlist