Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.11.2018

Girl drie keer genomineerd voor European Film Awards

door Vertigo

Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl is genomineerd voor de European Film Award voor Beste Film en hoofdrolspeler Victor Polster maakt kans op de Award voor Beste Acteerprestatie. Dat maakte de European Film Academy zopas bekend. In totaal maakt Girl nu kans op drie European Film Awards, want eerder werd al aangekondigd dat de film ook meedoet voor de European Discovery Award, de prijs voor speelfilmdebuten. Op 15 december weten we of Lukas Dhonts succesfilm de nominaties ook kan verzilveren.

Girl zal het voor de European Film Award voor Beste Film opnemen tegen Gräns van Ali Abbasi, Cold War van Pawel Pawlikowski, Dogman van Matteo Garrone en Lazzaro Felice van Alice Rohrwacher.

Girl is pas de tweede Vlaamse film die genomineerd wordt in de Beste Film-categorie, na The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen in 2013. Victor Polster is de op één na jongste acteur ooit die een nominatie krijgt voor de Best Actor Award, de jongste was Jamie Bell toen die in 2000 genomineerd werd voor zijn rol in Billy Elliot. Polster is na Jan Decleir (Daens, 1993) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, 2013) de derde Vlaamse acteur die genomineerd wordt.

Girl was een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Sindsdien volgden tientallen selecties voor grote internationale festivals, zoals Karlovy Vary, Toronto, San Sebastián en Zürich, en een twintigtal filmprijzen waaronder de Sutherland Award op het BFI London Film Festival en de Golden Eye Award op het Zürich Film Festival.