Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.03.2024

Ghostbusters: Frozen Empire: Vervelend vervolg op verfrissende comeback (recensie)

door Chris Craps

Jason Reitman is de regisseur en – in de meeste gevallen – scenarist van uitstekende en geïnspireerde films als Thank You for Smoking, Juno,  Up in the Air, Young Adult en The Front Runner. Hij maakte enkele jaren terug met Ghostbusters: Afterlife zelfs een convenabel vervolg op de hitfranchise van zijn vader Ivan. Met Ghostbusters: Frozen Empire beleeft hij echter het dieptepunt uit zijn carrière.

Reitman moet de bui hebben zien hangen. Hij ging de fivequel aanvankelijk produceren, schrijven en regisseren, maar liet na de dood van zijn vader Ivan de regiestoel over aan kleiner talent Gil Kenan (City of Ember, Poltergeist). Wilde de studio per se dat de film er kwam? Of was het de oude Ghostbusters-garde (Dan Aykroyd, Ernie Hudson en Bill Murray) die wat bij wilde verdienen?

De actie wordt opnieuw verplaatst naar New York, de stad die onlosmakelijk verbonden is met de eerste Ghostbusters. Leraar Gary (Paul Rudd) vormt nu een koppel met Caillie Spengler (Carrie Coon) en woont met haar zoon en dochter in de iconische brandweerkazerne. Ze moeten in actie schieten wanneer een man (Kumail Nanjani) komt aanzetten met een magische bol die een oud kwaad herbergt dat de Big Apple kan omtoveren in een The Day After Tomorrow-achtig ijsdecor. Uiteraard moeten de originele, intussen bejaarde spokenjagers helpen om het nieuwe kwaad te bedwingen.

Het enige interessante idee van de film duikt pas op in de 85e minuut en dan wordt er nog niets mee gedaan. Al het voorgaande lijkt een afgietsel van slechte sitcoms uit de jaren zeventig: veel geblaat en weinig wol. De climax heb je al honderden keren gezien in Hollywoodcinema met spoken en monsters. Bovendien ogen de speciale effecten zo slordig als die in Wrath of the Titans. Rotte kers op de rotte taart: de verveling slaat enorm snel toe.

Als Paul Rudd niet meer grappig is, wil dat veel zeggen. Zelfs het optreden van Murray en compagnie – die stuk voor stuk verschrikkelijk acteren – dient enkel om de nostalgie bij het publiek te bevredigen. Hun nonsensicale dialogen zijn trouwens ronduit beschamend. Zou deze money grabbing bullshit Madame Web achternagaan?

>>Klap

In het vijfde luik van de Ghostbusters-franchise moeten de jonge en oude spokenjagers samenwerken om een boze geest te bedwingen, die New York in een ijsparade dreigt te transformeren. Een live action-versie van de The Real Ghostbusters-animatiereeks gekruid met elementen uit The Day After Tomorrow.

Regie Gil Kenan
Cast Paul Rudd, Carrie Coon, Dan Aykroyd
Speelduur 1u55
Vanaf 20 maart in de bioscoop