Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.07.2023

Ghost Dog: The Way of the Samurai: Jim Jarmusch verfrist én eert het gangstergenre in 4K (recensie)

door Chris Craps

Je houdt van de minimalistische cinema van Jim Jarmusch of je hebt er een hekel aan, maar Ghost Dog: The Way of the Samurai – nu terug in de zalen in een gerestaureerd kleedje – zal haters mogelijk milder stemmen. Het is immers zijn toegankelijkste film én een originele benadering van het gangstergenre.

Forest Whitaker schittert in zen-modus als Ghost Dog, een huurmoordenaar die zichzelf als een moderne samoerai beschouwt. Hij voelt zich verbonden met de gangster Louie, ook al hebben ze geen enkele emotionele band. Wanneer Ghost Dog een opdracht verpest door een jonge getuige te laten leven, wordt hij zelf het doelwit van de lokale maffia.

Het oppervlakkige verhaaltje is al vele malen verteld en dus eigenlijk onbelangrijk. Jarmusch laat trouwens goed merken dat hij meer interesse heeft in de schijnbaar banale interacties tussen Ghost Dog en de nevenpersonages dan in het obligate gangsterconflict.

Jarmusch toont niettemin respect voor het gangstergenre, hij frist het enkel op. De bizarre protagonist, het uitwisselen van filosofische boeken, de mix van culturen, de kurkdroge humor, de minimalistische elementen, de fotografie van Robby Müller en de stevige soundtrack van RZA dragen allemaal bij om van iets herkenbaar toch iets anders te maken.

Maar dus niet compleet anders, want Jarmusch wil dat de kijker zich heel bewust is van het feit dat hij de traditie van het genre eert. Zo wordt de opperschurk vertolkt door Henry Silva, een acteur die bijna uitsluitend gangsters vertolkte in B-films en komen een aantal elementen rechtstreeks uit Le samourai, het meesterwerk van Jean-Pierre Melville met Alain Delon in de hoofdrol.

>>Klap

In zijn enige misdaadfilm portretteert minimalist Jarmusch een gangster die leeft volgens de code can de samoerai en de wapens opneemt tegen zijn voormalige opdrachtgevers. Le samurai van Melville in Jarmusch-stijl.

Regie Jim Jarmusch
Cast Forest Whitaker, Henry Silva, Victor Argo
Speelduur 1u56
Vanaf 27 juni in de bioscoop