Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.03.2019

Get Out-regisseur Jordan Peele onthult Us-inspiratiebron

door Vertigo

Met Get Out sneed Jordan Peel de rassenproblematiek in de Verenigde Staten aan en met zijn tweede langspeler Us legt hij de vinger op een andere wonde: onszelf.

“We leven in woelige en donkere tijden,” zei hij, “en daar zijn verschillende redenen voor. We zouden echter allemaal meer de hand in eigen boezem moeten steken. Het is te gemakkelijk om iemand anders de schuld te geven.”

“Het is typisch menselijk om bang te zijn voor buitenstaanders en het komt zowel in het verleden als in het heden van de VS voor. De film stelt de vraag: Wat als wij de indringers en monsters zijn, maar het zelf niet inzien?”

In Us wordt een zwart gezin belaagd door akelige dubbelgangers in hun vakantiehuis. “Films over invasies putten uit de angst voor buitenstaanders,” zei Peele, “of het nu een home invasion, The Birds of een invasie van UFO’s betreft.”

“Die angst is alomtegenwoordig,” vervolgde hij. “Mensen zijn bang van Noord-Korea en immigranten, maar we beginnen stilaan te beseffen dat de terreur ook van bij ons komt.”

“Tijdens het schrijven van de film moest ik vaak aan 9/11 denken, omdat onze maatschappij van vandaag er nog steeds door getekend is. We willen mensen het land uitzetten omdat we het trauma nog niet verwerkt hebben.”

“Met Us wilde ik onze donkere kant belichten en aantonen dat externe bedreigingen mogelijk zijn,” besloot hij. “Als we onszelf echter niet afvragen hoe het zover gekomen is, zijn we gedoemd om de cyclus te herhalen.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: