Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.12.2014

George Clooney bekritiseert media na Sony-hack

door Jimmy Van der Velde

Acteur-regisseur George Clooney is niet te spreken over de manier waarop de media de hackingzaak omtrent Sony hebben behandeld. “Ze hebben hun plicht genegeerd,” luidt zijn kritisch oordeel.

De media hebben zich volgens hem op de verkeerde dingen geconcentreerd. Terwijl honderden private mails en beschamende informatie over de Amerikaanse filmstudio het nieuws haalden, stond niemand stil bij het feit dat ze daarmee Noord-Korea hielpen. “De media hielden zich bezig met banale zaken terwijl Rome in brand stond,” observeert Clooney.

Het hele hackingschandaal heeft volgens de acteur dus niet enkel gevolgen voor Hollywood, maar ook voor de nieuwsindustrie. De berichtgeving werd gedicteerd door Noord-Korea en niet door de journalisten zelf. De acteur stelt zich dan ook de vraag: “Wat als een redactie een artikel wil publiceren, maar een land, individu of bedrijf vindt het stuk toch maar niets?” Een verontrustende evolutie.

Clooney heeft ook een mening over de beslissing van Sony om The Interview niet in de bioscoop uit te brengen. Volgens hem deed de studio het niet uit angst voor aanslagen, maar omdat ze geen steun vonden bij de bioscoopuitbaters en andere Hollywoodstudio’s.

Ongeveer een week geleden stuurde de Oscarwinnaar een petitie naar alle grote filmbedrijven in Tinseltown om een front te vormen tegen de hackers, maar de heersende angst bleek te groot. Door die vrees is Hollywood op de knieën gegaan voor de ’terroristen’. Hij vraagt dan ook dat iedereen naar het grotere plaatje kijkt en zich niet blind staart op enkele beschamende e-mails of holle bedreigingen.

Na de Sony-zaak zal de distributie van satirische en kritische films veel moeilijker worden, meent Clooney. Maar Hollywood moet zichzelf niet in een slachtofferrol dwingen, maar in de aanval gaan. Hij raadt Sony dan ook aan om The Interview online te gooien. “Niemand hoeft mij te vertellen welke film ik wel of niet mag bekijken.”

“Iedereen moet de films kunnen maken die hij of zij wil maken,” besluit de acteur.

Bron: Deadline

@TheJimeister