Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.03.2015

Genoeg gezongen

door Jimmy Van der Velde

De Zuid-Afrikaanse rap/rave/technogroep Die Antwoord ruilt in Chappie: Robot Rebel met plezier het podium in voor het witte doek. Acterend zangtalent is allesbehalve een zeldzaam verschijnsel. Het Grote Filmgeschiedenisboek telt genoeg voorbeelden.

Frank Sinatra

Ol’ Blue Eyes had niet enkel een indrukwekkend stemgeluid, maar kon ook een stukje acteren eens men hem de juiste rollen toewierp. Gun The Man With the Golden Arm (1955) of The Manchurian Candidate (1962) een kijkbeurt en je weet onmiddellijk wat we bedoelen. In 1954 won hij zelfs een Oscar voor From Here to Eternity.

 

Elvis Presley

Nee, Elvis Presley was geen topacteur. Het feit dat hij in een hele resem film te zien was, maakte eerder deel uit van een uitgekiende marketingmachine dan dat het om een weloverwogen carrièrekeuze ging. Hij lokte gillende meisjes naar de zalen en groeide nog meer uit tot een Amerikaans icoon. Jailhouse Rock (1957) is zonder twijfel de memorabelste Elvis-kaskraker.

 

David Bowie

De eerste hoofdrol van Bowie in Nicolas Roegs The Man Who Fell to Earth (1976) heeft een zekere cultstatus verworven. Terecht, want de excentrieke rol van een alien die op aarde belandt was op het lijf van de zanger geschreven. Zingen en optreden bleef de belangrijkste bezigheid van Bowie, maar sporadisch dook hij op in films als The Hunger (1983), Labyrinth (1986), Twin Peaks: Fire Walk With Me (1991) en The Prestige (2006).

 

Cher

De wereld lag in 1965 aan de voeten van Cher toen ze met haar kompaan Sonny de hitlijsten veroverde met ‘I Got You Babe’. Haast tegelijkertijd startte ze ook een solocarrière. Vanaf de jaren tachtig koos ze voor de cinema met rollen in Silkwood (1983), The Witches of Eastwick (1987) en Moonstruck (1987). Die laatste leverde de diva een Oscar op.

 

Mark Wahlberg

Het gebeurt al eens dat we – en vele andere journalisten – Wahlberg lacherig Marky Mark noemen. Voordat hij de bioscoopzalen bestormde, had hij namelijk een hiphopcarrière en scoorde hij een heuse hit met ‘Good Vibrations’. Sterker nog: als tiener behoorde hij een tijdje tot de boyband New Kids on the Block. Lang geleden, maar we zullen het nooit vergeten, Mark.

https://www.youtube.com/watch?v=kcbQlGi54r8

 

Will Smith

Nu haast een Hollywoodicoon, maar ooit begon de Ali- en Independence Day-acteur als een rapper genaamd The Fresh Prince. In de jaren negentig kreeg hij een eigen tv-serie en stortte hij zich op een filmcarrière, maar dat hield hem niet tegen om nog enkele albums te maken. Vele mensen zullen zich dan ook nog herinneren hoe ze heupwiegden op ‘Miami’, ‘Gettin’ Jiggy wit It’ of ‘Wild Wild West’.

 

Andere noemenswaardige zingende acteurs: Dean Martin, Barbara Streisand, Justin Timberlake, Bing Crosby, Jennifer Hudson, Queen Latifah, Aaliyah, Dolly Parton, Ice Cube,…

@TheJimeister