Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.08.2016

Komische legende Gene Wilder overleden

door Filip Tyskens

De legendarische acteur Gene Wilder is zondagnacht thuis overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. De man was vooral bekend voor zijn komische rollen in films als Young Frankenstein en Willy Wonka & the Chocolate Factory. Hij werd 83 jaar.

YoungFrankenstein

Met zijn rosse kroezelhaar en uitgekiende timing was Wilder voorbestemd voor een filmcarrière, en een ontmoeting met scenarist-regisseur Mel Brooks betekende het startschot. Samen maakten ze de komische klassiekers The Producers (1968), Blazing Saddles (1974) en Young Frankenstein (1974). Wilder hield twee Oscarnominaties over aan hun samenwerking.

BlazingSaddles

Voor heel wat generaties staat de acteur bekend als Willy Wonka, de kleurrijke maar mysterieuze chocoladefabrikant uit de originele verfilming van Roald Dahls kinderboek (1971). Weinigen konden zo moeiteloos balanceren op de grens tussen grappig en gestoord als Wilder.

WillyWonka

In de tweede helft van de jaren zeventig maakte Wilder vooral furore door zijn chemie met stand-upcomedian Richard Pryor. Het duo maakte vier films, waaronder kassucces Stir Crazy (1980) over twee onterecht opgesloten mannen die deelnemen aan een gevangenisrodeo.

StirCrazy

Wilder waagde tevens de overstap naar de regiestoel, met wisselend succes. The Lady in Red (1984), een remake van het Franse Pardon mon affaire was het grootste succes en bezorgde Stevie Wonder een onsterfelijke hit met het begeleide nummer ‘I Just Called to Say I Love You’.

In de jaren tachtig vormde Wilder een koppel met Saturday Night Live-actrice Gilda Radner, die zijn tegenspeelster was in films als Hanky Panky  (1982) en Haunted Honeymoon (1986). Minder dan twee jaar na hun huwelijk overleed Radner op 42-jarige leeftijd aan kanker, wat Wilder vooral professioneel nooit echt te boven kwam.

4p9526O82leen2zmZsnrEjubo1_500

Het was niet geweten dat de acteur aan Alzheimer leed. Volgens zijn familie wilde hij niet dat zijn ziekte aanleiding zou vormen tot verdriet bij zijn veelal jonge fans. “Hij kon het niet verdragen dat er één glimlach minder zou zijn in deze wereld”, vertelde Wilders neef.

Reacties op het droevige nieuws uit Hollywood bleven niet uit. Hieronder vind je een greep uit de treurige tweets:

Bron: Variety