Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.01.2018

Genderongelijkheid centraal op 75e Golden Globes

door Vertigo

De Golden Globes-uitreiking was het eerste grote filmevenement dat op televisie werd uitgezonden nadat de schandalen rond grensoverschrijdend gedrag in de filmindustrie uitbraken. De getuigenissen over seksueel misbruik hingen dan ook als een schaduw boven de ceremonie.

Zoals aangekondigd, kleedde een groot deel van de gasten zich in het zwart om hun steun te betuigen aan Time’s Up, de beweging die vanuit de filmindustrie werd opgezet om slachtoffers van seksuele intimidatie of misbruik in ¬†de sector te ondersteunen.

Ook Seth Meyers, de host van dienst, verwees in zijn openingsspeech naar de problematiek. Hij startte de ceremonie door de gasten te begroeten met: “Dag, dames en overgebleven heren!”

Ook Natalie Portman liet van zich horen. Zij durfde een steekje te geven aan de Hollywood Foreign Press Association, de organisator van de Golden Globes. Bij de uitreiking van het beeldje in de categorie Beste Regisseur, kondigde zij de kanshebbers aan: “Hier zijn alleen maar mannelijke genomineerden!”

Daarnaast was het thema ook niet weg te slaan uit de speeches van winnaars. Nadat Frances McDormand een award kreeg voor haar hoofdrol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri pleitte ze voor een verandering in de machtsstructuren van de filmindustrie: “De aanwezige vrouwen zijn hier niet voor het eten. We zijn hier omdat we gewerkt hebben.”

Ook Big Little Lies-actrices Laura Dern, Nicole Kidman en Reese Witherspoon reageerde in hun toespraken op de recente schandalen. Witherspoon richtte zich tot de slachtoffers: “We erkennen jullie, we hebben jullie getuigenissen gehoord en zullen jullie verhalen vertellen.”

Tenslotte zorgde Oprah Winfrey voor het hoogtepunt van de avond. Zij kreeg een Cecil B. DeMille Award voor haar televisiecarri√®re en gaf een opruiende toespraak over hoop, waarheid en de kracht van vrouwen: “We werden veel te lang niet gehoord of geloofd toen we getuigden over onze ervaringen. Die tijd is voorbij, nu komt er een nieuwe aan. Een tijd waarin niemand nog ‘ me too‘ zal moeten zeggen!”

Bron: IndieWire