Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.04.2021

Geen spoor van Chloé Zhao’s Oscarzege in de Chinese pers en op sociale media

door Vertigo

Chloé Zhao heeft voor Nomadland als eerste Chinese vrouw de Oscar voor Beste Regisseur gewonnen, maar haar overwinning wordt in China doodgezwegen.

De regisseuse kwam in maart onder vuur te liggen omdat ze China ooit een land vol leugens noemde. Sindsdien is het ook onduidelijk of Nomadland, die ook de Oscar voor Beste Film won, een Chinese bioscooprelease zal krijgen. Die stond normaal gepland voor 23 april.

Na de Oscaruitreiking leverden zoekopdrachten naar Zhao op Baidu en Sogou, de voornaamste Chinese zoekmachines, alleen maar stukken over Zhao’s andere awards op en slechts een handvol links naar verwijderde berichten over haar Oscarzege.

In een van de weinige overgebleven artikels, uit de Chinese krant de Global Times, wordt Zhao’s Oscar triomf een goede zaak genoemd, maar wordt eraan toegevoegd dat Zhao ‘hopelijk volwassenener wordt’.

Verder reppen noch de staatstelevisie, noch de staatspers met een woord over Zhao’s Oscarwinst. Journalisten zouden daartoe van het Chinese propagandaministerie de opdracht hebben gekregen.

Op Chinese sociale media zijn posts over Zhao verwijderd en op het Twitter-achtige platform Weibo krijgen gebruikers die naar ‘Chloe Zhao wins Best Director‘ zoeken een foutmelding. De cultuurapp Douban laat dan weer geen zoekopdrachten naar Nomadland toe.

Bron: The Wall Street Journal, Sky