Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.06.2016

Gebroeders Dardenne hermonteren nieuwe film na kritiek in Cannes

door Steven Tuffin

La fille inconnue, de nieuwe film van Jean-Pierre en Luc Dardenne, werd tijdens de voorbije editie van het Filmfestival van Cannes opvallend gemengd onthaald. Zelfs bevriende critici vertelden de Waalse filmmakers over een aantal problemen.

“Normaliter ga je dan in de verdediging”, vertelde Jean-Pierre aan ons teamlid Ruben Nollet toen hij de broers interviewde voor een stuk in ons oktober-nummer. “Maar na enige reflectie besloten we toch om het geheel nog eens te bekijken.”

De Dardennes waren sowieso van plan om een kleine aanpassing te maken aan de film waarin een dokteres de verdwijning onderzoekt van een vrouw die tevergeefs aan haar praktijk aanbelde.

“Nadat we dat shot er hadden uitgehaald, merkte onze monteuse Marie-Hélène Dozo op dat er nog wat stukjes overbodig waren”, zei Jean-Pierre. Uiteindelijk werden er zo’n 32 ingrepen gedaan en duurt de finale bioscoopversie van La fille inconnue zeven minuten korter dan de Cannes-versie.

Volgens Luc heeft veel te maken met de manier waarop ze aan de oorspronkelijke montage zijn begonnen: “In het verleden namen we altijd twee weken vakantie voordat we begonnen te cutten, ditmaal zat er maar een periode van drie dagen tussen de shoot en de montage. We hebben nu ingezien dat een zekere afstand cruciaal is.”

La fille inconnue draait vanaf 5 oktober in de bioscoop

@Waanzinema