Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2020

Gebrek aan nominaties vrouwelijke regisseurs komt meermaals ter sprake tijdens Oscars

door Vertigo

Het gebrek aan nominaties voor vrouwelijke regisseurs deed voor de 92e Oscaruitreiking heel wat stof opwaaien en ging ook tijdens de ceremonie niet onopgemerkt.

Natalie Portman verscheen op de rode loper in een cape waarop de namen van regisseuses als Greta Gerwig (Little Women), Lorene Scafaria (Hustlers), Lulu Wang (The Farewell), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Har’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu) en Mati Diop (Atlantique) stonden.

Ook Janelle Monáe, Chris Rock en Steve Martin kaartten het probleem aan tijdens de intro van de show. Monáe’s openingsnummer bevatte bovendien verwijzingen naar Little Women en A Beautiful Day in the Neighborhood.

In haar ontvangstspeech voor Beste Korte Documentaire bracht Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re A Girl) regisseuse Carol Dysinger hulde aan de leraars van de Afghaanse meisjes waar de film over gaat.

“Ze leren hen moedig te zijn, hun hand op te steken en te zeggen: ‘Hier ben ik. Ik heb iets te zeggen. Probeer mij niet tegen te houden.'” zei Dysinger.

Later sneden Brie Larson, Sigourney Weaver en Gal Gadot het onderwerp aan toen ze de award voor Beste Soundtrack overhandigden aan Hildur Gudnadóttir, de eerste vrouwelijke winnaar in die categorie.

“Aan alle meisjes, vrouwen, moeders en dochters die muziek in zich voelen opkomen, laat van jullie horen,” zei Gudnadóttir in haar speech.

Tot slot zei Laura Dern na haar overwinning als Beste Actrice in een Bijrol dat ze haar Oscar voor Marriage Story graag zou delen met Gerwig en Wang.

“Ik denk dat we ons minder moeten focussen op het gebrek aan erkenning en meer op het gebrek aan kansen en tweede kansen voor vrouwelijke artiesten,” voegde ze er echter aan toe.

Bron: IndieWire, THR, THR, IndieWire