Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.05.2015

Future Perfect

door Anke Wauters

In het utopische Project T van Disney breekt The Incredibles-regisseur Brad Bird een lans voor optimisme en geloof in een perfecte toekomst. Maar hoe creëer je precies zo’n futuristisch ideaalbeeld? Tinseltown kwam in het verleden al aanzetten met verschillende opties. En het blijkt niet altijd even vanzelfsprekend.

Never Let Me Go (2010) van Mark Romanek

Ziektes zullen ons uiteindelijk de das omdoen. In deze verfilming van een roman door Kazuo Ishiguro wordt een orgaandonorprogramma uit de doeken gedaan. Jonge kinderen worden gekloond en opgevoed met slechts één doel: als ze volwassen zijn hun organen laten verwijderen om zieke mensen elders in de wereld te redden. Mark Romanek speelt een sublieme Carey Mulligan uit tegen een geloofwaardige Andrew Garfield in dit – letterlijk – hartverscheurende drama.

 

The Hunger Games-saga (2012 – 2015)

In deze succesvolle J-Law-franchise ondergaat de bevolking van Panem de vernieling van hun wereld niet zo mak. Opstanden worden er de kop ingedrukt en de jaarlijkse live uitgezonden Hongerspelen, waarin tieners elkaar vermoorden, moeten het volk in bedwang houden. Wanneer Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de arena ingeduwd wordt, begint er buiten haar wil een sinister machtspelletje tussen ondergrondse rebellen en het almachtige capitool.

 

The Congress (2013) van Ari Folman

Robin Wright speelt een alternatieve versie van zichzelf in deze film van de Waltz With Bashir-regisseur. De actrice op retour schenkt de rechten op haar digitaal evenbeeld aan Miramount Studios. Als Wright het Faustiaans contract wil vernieuwen, belandt ze in de ‘geanimeerde zone’ van het filmhuis: mensen ruilen hun trieste realiteit in voor een constante filmbeleving. Folman vond inspiratie in The Futurological Congress van Stanislaw Lem. In dat boek blijkt Utopia ook een illusie. Het literaire werk diende eerder al als inspiratie voor The Matrix.

 

Her (2013) van Spike Jonze

Eenzaamheid is misschien wel de meest verspreide onzichtbare kwaal waar we in de toekomst mee worden geconfronteerd. In een wereld waarin steeds meer wordt ingezet op individuele prestaties verwatert de onderlinge band tussen mensen. Spike Jonze toont met Her hoe de solitaire Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) verliefd wordt op zijn hyperintelligent computersysteem ‘Samantha’ (Scarlett Johansson) en zichzelf verliest in die onmogelijke relatie.

https://www.youtube.com/watch?v=WzV6mXIOVl4

 

@ANK2D2