Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.11.2020

Franse moslims noemen Borat 2-poster aanstootgevend

door Vertigo

In Frankrijk ligt de poster van Borat Subsequent Moviefilm onder vuur omdat Borat (Sacha Baron Cohen) er bijna naakt op staat en een ring met het Arabische woord ‘Allah’ draagt.

Op sociale media beschuldigen sommige Franse moslims de overheid van de islam te provoceren en te beledigen. Dat ligt momenteel heel gevoelig in Frankrijk na de publicatie van Mohammed-cartoons in Charlie Hebdo en de terreuraanslagen in onder meer Parijs en Nice.

De Parijse vervoersmaatschappij RATP weigert echter in te gaan op het verzoek van zijn busschauffeurs om de Borat-posters van hun voertuigen te verwijderen.

Daarmee sluit de RATP zich aan bij de Franse president Emmanuel Macron, die eerder al het recht op vrije meningsuiting verdedigde. De vervoersmaatschappij ontkent ook dat de posters ervoor hebben gezorgd dat vorig weekend bussen met stenen werden bekogeld.

In de Parijse voorstad Évry, waar veel moslims wonen, heeft de vervoersmaatschappij TICE de posters wel van zijn bussen gehaald. Dat zou echter niets te maken hebben met klachten, maar met de ‘ongepaste humor’ van de posters.

Bron: IndieWire