Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.11.2019

Franse filmwereld steunt Adèle Haenel na beschuldigingen seksuele intimidatie

door Vertigo

Het Franse parket is een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen van Adèle Haenel tegen haar Les diables-regisseur Christophe Ruggia. De Portrait de la jeune fille en feu-actrice zou door hem van haar twaalfde tot haar vijftiende seksueel geïntimideerd zijn.

Ze diende echter nooit een klacht in omdat ze niet geloofde dat het gerecht iets zou ondernemen. “Ze vergist zich als ze zegt dat justitie zulke situaties niet aanpakt,” zegt minister van Justitie Nicole Belloubet en noemt Haenels getuigenis ‘moedig’.

Volgens Haenel had Ruggia een ‘ongezonde obsessie’ voor haar, maar hij ontkent de beschuldigingen. “Ik zag niet dat mijn bewondering voor haar en de hoop die ik in haar stelde beklemmend zou kunnen overkomen gezien haar jonge leeftijd,” zegt hij.

“Als dat is gebeurd, dan vraag ik vergiffenis,” vervolgt hij. “Hoe dan ook is mijn sociale uitsluiting in gang gezet en kan ik niets doen om eraan te ontsnappen.”

De Franse vereniging van filmregisseurs heeft Ruggia alvast geschorst en zegt: “We willen onze steun, bewondering en erkenning van actrice Adèle Haenel uitspreken, die de moed had om de stilte na jaren te doorbreken.”

Haenel kreeg ook de steun van haar collega Marion Cotillard op Instagram: “Dankzij jou weten mannen en vrouwen, jonge actrices en acteurs dat ze dergelijk geweld niet moeten ondergaan, maar dat ze erover mogen praten en dat er naar hen zal geluisterd worden.”

Bron: De Standaard