Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.06.2020

Franse bioscopen succesvol heropend ondanks gebrek aan nieuwe films

door Vertigo

In Frankrijk zijn sinds 22 juni de bioscopen weer op en en in de eerste week werden tussen de 850.000 en 900.000 tickets verkocht. Dat is vijftig procent minder dan in een gemiddelde week in juni.

Volgens Eric Marti van het marktonderzoeksbureau Comscore France is de opkomst echter veel beter dan verwacht, gezien het gebrek aan nieuwe films, de hittegolf van vorige week en de vrees voor een tweede piek van coronabesmettingen.

Een mogelijke verklaring voor de cijfers is dat de veiligheidsvoorschriften in Franse bioscopen minder streng zijn dan in andere landen. Zo is er geen beperking van het aantal bezoekers en geen verplichting om een mondmasker te dragen.

Mogelijk doet Frankrijk het daarom beter dan zijn buurlanden. Zo zijn in Duitsland de bezoekersaantallen met zeventig tot negentig procent gedaald vergeleken met een gemiddelde week in juni en in Spanje zelfs met negentig tot vijfennegentig procent.

Nederland doet het dan weer bijna even goed als Frankrijk, misschien omdat er vier nieuwe lokale films zijn verschenen. In Frankrijk is er slechts één, Filles de joie, en hij kwam binnen op nummer tien.

Op één staat La bonne épouse met Juliette Binoche en op twee een biopic over Charles de Gaulle. Onward, Mr. Jones en The Invisible Man vervolledigen de top vijf.

Verder is het wachten op de release van Tenet en Mulan in augustus. Dan komt ook de animatiefilm Bigfoot Family, een Belgisch-Franse coproductie, in de Franse zalen.

Bron: Variety