Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.05.2016

Flor de mil colores naar Karlovy Vary

door Margot De Palmeneire

De korte documentaire Flor de mil colores van Karen Vázquez Guadarrama is uitgenodigd voor het Future Frames programma (4-5 juli) van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary. Het jaarlijkse initiatief, een samenwerking met European Film Promotion (EFP), plaatst jong aanstormend talent in de schijnwerpers. Met Flor de mil colores is voor het tweede jaar op rij een Vlaamse korte film geselecteerd, opnieuw een die eind vorig jaar een VAF Wildcard won.

Karen Vázquez Guadarrama studeerde met Flor de mil colores af aan de Gentse kunsthogeschool KASK School of Arts. De film vertelt het verhaal van Emiliana, een alleenstaande moeder die probeert te overleven in een afgelegen Boliviaans mijnkamp op 4.897 meter boven de zeespiegel. Ze woont er met haar kroost te midden van het paradijselijke berglandschap rond Mina Argentina. Maar schijn bedriegt: het leven in het kamp is bikkelhard. Enkel wie tin bovenhaalt, geraakt aan eten en door het buitensporige alcoholgebruik is Emiliana bovendien constant op haar hoede voor de gevaren die het gezin omringen.

Eind 2015 mocht Vázquez Guadarrama voor haar film al een VAF Wildcard voor documentaire, jaarlijks uitgereikt door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), mee naar huis nemen. Flor de mil colores won bovendien de Prijs Stichting Mathilde Horlait-Dapsens en werd tijdens het Film Fest Gent bekroond als Beste Belgische Studentenfilm. Daarnaast kon de documentaire rekenen op een internationale première tijdens het gerenommeerde Sundance Film Festival in de Verenigde Staten.

Ondertussen ging de regisseuse in zee met Tomas Leyers van productiehuis Minds Meet (Lucifer, I’m the same, I’m an other) om een speelfilmversie van Flor de mil colores te ontwikkelen. Daarvoor trok Vázquez Guadarrama de afgelopen maanden opnieuw naar Bolivia om er verder te werken aan haar verhaal.

Vorig jaar werd ook al een VAF Wildcard winnaar uitgenodigd voor Future Frames. Toen mocht Raphaël Crombez zijn korte fictiefilm Perdition County voorstellen op de allereerste editie van het programma, waarmee voor het tweede jaar op rij een Vlaamse kortfilm de selectie van Future Frames haalt.

Future Frames is een initiatief van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary en EFP en selecteert jaarlijks 10 korte films van jonge Europese regisseurs die tijdens het festival worden voorgesteld aan het publiek, de aanwezige professionals en de internationale pers. Karel Och, artistiek director van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary, benadrukt het belang van het initiatief: “De eerste editie van Future Frames was vorig jaar een van de hoogtepunten tijdens het festival. We kijken er dan ook naar uit onze samenwerking met EFP verder te zetten en zo getalenteerde, veelbelovende filmmakers de kans te geven om – dikwijls voor het eerst – kennis te maken met sleutelfiguren uit de filmindustrie en een pienter publiek.”

Bron: VAF