Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.08.2018

Finale Niet schieten-poster zet tragiek Bende van Nijvel-drama in de verf

door Vertigo

Na de opvallende teaserposter die eerder gelanceerd werd, is inmiddels het definitieve affichebeeld klaar van de langverwachte nieuwe film van Stijn Coninx, Niet schieten.

Het beeld toont de personages van de familieleden van David Van de Steen die op 9 november 1985 uit diens leven weggerukt werden door de Bende van Nijvel.

Louis Talpe en Elke Van Mello spelen de ouders van David, Zita Wauters is het zusje Rebecca, en Jan Decleir speelt de hoofdrol van Davids grootvader.

De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker (Zie Mij Graag) nemen de leeftijd van 9 en 14 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel (op de poster staat Mo Bakker).

Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Charlotte De Bruyne, Lucas Van den Eynde, Ann Tuts, Nico Sturm, Bert Haelvoet, Jurgen Delnaet, Jos Verbist, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Iwein Segers en Alain Van Goethem.

De film is gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen, Niet schieten, dat is mijn papa! en wordt gevolgd vanuit het standpunt van Davids grootvader.

Het scenario van Niet schieten start in 1985 met de laatste en meest moorddadige moordpartij van de Bende van Nijvel en loopt over een periode van meer dan 25 jaar. Het verhaal van David Van de Steen en dat van zijn grootouders is exemplarisch voor wat de vele slachtoffers van De Bende van Nijvel hebben meegemaakt, zowel tijdens de overvallen als tijdens hun lange strijd die daarop volgde en voortduurt tot op vandaag.

SYNOPSIS: Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden… Het wordt een lange en bij momenten hallucinante strijd.

Het scenario van de film werd geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté. Achter de camera staat Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, De Premier, Tot Altijd, Loft). De montage is gedaan door Philippe Ravoet.

De film draait vanaf 10 oktober in de bioscoop.