Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.08.2019

Films met Belgisch talent & jonge vrouwen centraal op Filmfestival Oostende

door Vertigo

De laatste jaren staat er alsmaar meer Belgisch talent op de set in het buitenland, en dit zowel voor als achter de schermen. Filmfestival Oostende ondersteunt al jaren talent van eigen bodem en pakt dan ook graag uit met deze sterke buitenlandse films die bulken van het Belgische talent.

In de Franse productie Au nom de la terre staat Veerle Baetens aan de zijde van Guillaume Canet. In de Frans-Belgische film The Room vertolkt Kevin Janssens de partner van Olga Kurlyenko. Johan Heldenbergh steelt de show in The Hummingbird Project en de Belgische actrice Circé Lethem neemt de hoofdrol in Retrospekt voor haar rekening.

FFO maakt haar volledig programma op 19 augustus bekend, maar kan nu alvast een tipje van de sluier oplichten met deze vier interessante films waarin Vlaams talent het mooie weer maakt.

Au nom de la terre: Avant-première op zondag 8 september om 19u30 in aanwezigheid van Veerle Baetens.

Deze krachtige Franse familiekroniek speelt zich af in het landbouwmilieu. Veerle Baetens en Guillaume Canet worden geregisseerd door Edouard Bergeon, die met deze film zijn persoonlijke familieverhaal wilde vertellen. Au nom de la terre gaat over een 38-jarige veehouder, die diep in de schulden zit, ook al werkt hij 15u per dag en neemt hij nooit een dag vakantie. De film schetst op een heel intieme manier de evolutie van de landbouwwereld doorheen de voorbije 40 jaar.

Actrice Veerle Baetens is ondertussen al enkele jaren een veelgevraagd figuur in Frankrijk. Ze mocht eerder al samenwerken met Emma Luchini en Dominik Moll, vertolkte de hoofdrol in de mini-serie Au délà – des murs voor ARTE en was eerder dit jaar te zien in het Frans-Belgische drama Duelles. Baetens blijft ook actief in België. Zo draait ze momenteel de film Rookie van Lieven Van Baelen. Vorig jaar won Veerle Baetens de Ensor voor Beste Actrice voor haar rol in Tabula Rasa. Op 9 oktober komt Au nom de la terre ook uit in de bioscoop (O’Brother).

The Room: Avant premère op maandag 9 september om 20u in aanwezigheid van Kevin Janssens.

Kevin Janssens speelt de geliefde van de Frans-Oekraïense actrice Olga Kurylenko. Het koppel ruilt hun NYC-flatje in voor een authentiek huis in New Hampshire, waar ze een bijzondere kamer ontdekken die hen alles geeft wat ze durven wensen. Maar wanneer ze op een dag om een kind vragen, dreigen hun dromen al snel in een nachtmerrie te veranderen. The Room werd geregisseerd door de Zwitser Christian Volckman.

Ook voor Kevin Janssens komen er alsmaar meer internationale aanbiedingen. Zo speelde hij vorig jaar nog samen met Jean-Claude Van Damme in Lukas, vertolkte hij de hoofdrol in de Franse culthorror film Revenge en zal hij binnenkort te zien zijn in de Frans-Canadese Western Savage State. De film The Room won onlangs ook de prijs voor Beste Film op het BIFAN, het Bucheon International Fantastic Film Festival in Zuid-Korea. Binnenkort is Kevin Janssens te zien in het donkere familiedrama De Patrick van Tim Mielants. The Room zal in november uitkomen in de bioscoop (O’Brother).

The Hummingbird Project: Avant-première op zondag 8 september om 14u00.

De Canadese regisseur-scenarist Kim Nguyen wist een topcast te verzamelen voor zijn nieuwste film. Deze thriller/tragikomedie steekt de draak met onze snelle consumptiemaatschappij. Twee Wall Street-geeks bedenken een krankzinnig plan om informatie een miliseconde sneller te ontvangen om een handelsvoordeel te creëren. Johan Heldenbergh speelt een mooie bijrol naast onder meer Salma Hayek, Jesse Eisenberg en Alexander Skarsgård.

Deze Canadees-Belgisch-Brits-Amerikaanse coproductie van Item 7 & Belga Productions, met HanWay Films & Automatik komt vanaf 11 september in de Belgische Bioscopen (Belga Films).

Retrospekt: Avant-première op  zaterdag 7 september om 17u.

In deze Nederlandse – Belgische film draait alles rond de topprestatie van de Belgische actrice Circé Lethem die de getraumatiseerde Mette speelt. Ze bevindt zich in de slotfase van haar revalidatie, nadat ze getuige was van een uit de hand gelopen ruzie waarbij een bewaker neergeschoten werd. Een intelligente psychologische studie waarin desoriëntatie en angst langzaam toenemen. De tweede film van Esther Rots voelt als een achteruittikkende tijdbom en werd al vertoond in op internationale filmfestivals in Berlijn en Toronto.

Al deze vertoningen vinden plaats in Kinepolis Oostende tijdens de 13e editie van Filmfestival Oostende. Festivalpassen waarmee u naar alle reguliere vertoningen kunt tijdens FFO19 zijn nu reeds te koop.

Het Filmfestival van Oostende koos dit jaar expliciet voor vernieuwing. Waar andere prominente prijsuitreikingen recent onder vuur kwamen te liggen omwille van een oververtegenwoordiging van mannen en oude coryfeeën, trekt Filmfestival Oostende dit jaar bewust een meer diverse, vrouwelijke, jongere kaart. Jongste FFO Master ooit Lynn Van Royen bracht dit al onder de aandacht door haar themakeuze (Leading Ladies), en bovendien opent het festival met The Best of Dorien B., debuutfilm van regisseuse Anke Blondé.

Maar daar houdt het niet op: in kader van de samenwerking van FFO met Telenet zal het filmfestival ook een screening avond organiseren voor de eerste twee afleveringen van Euphoria, de gelauwerde HBO-serie die momenteel te volgen is op Play (en dus ook Play More) van Telenet. Met voormalig Disneysterretje Zendaya in de hoofdrol en centrale thema’s als mentale gezondheid, druggebruik, seksualiteit, gender identiteit, body positivity en social media is dit een serie met de vinger pal op de kloppende pols van Generation Z.

De avond zal afgesloten worden met een panelgesprek: host Britt Valkenborghs, televisie- en film experte, zal de onderwerpen die in Euphoria aan bod komen bespreken met Jitske Van De Veire (bodypositivity-influencer en woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero), Elisabeth Timmermans (postdoc onderzoekster en auteur van Liefde in tijden van Tinder) en Emma Daeleman (woordvoerder infoplatform voor jongeren WAT WAT). Als je hier aanwezig wil zijn kan je je hier registreren om kans te maken.

Lukt het je niet om er zelf bij te zijn? Dan kunnen alle Telenet TV-klanten genieten van de Vlaamse Prijsbeesten in de tv-theek: Telenet biedt van 6 tot en met 15 september een selectie aan van vroegere Ensor winnaars, zoals The Broken Circle Breakdown. Kosteloos en voor àlle Telenet-klanten, ook zonder Play of Play More.

En ook dit jaar worden er opnieuw Ensors uitgereikt. Telenet-klanten kunnen de uitreiking van de Ensors van 2019 op 14 september live volgen op kanaal 11. Je kan bovendien ook zelf een prijs uitreiken: van 5 tot 18 augustus stem je op de winnaar van de Prijs van de Telenet-kijker.

Meer info en tickets vind je hier.