Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.07.2014

Filmmaker Raoul Servais krijgt ster op Oostendse Walk of Fame

door Jimmy Van der Velde

Cineast Raoul Servais (1928) krijgt op vrijdag 1 augustus tijdens Theater Aan Zee (TAZ) een ster op de zeedijk van Oostende, zijn geboortestad. Als pionier van de animatiefilm krijgt de filmmaker bij deze een ereplaats op de Walk of Fame van het Filmfestival van Oostende.

Servais zal dit jaar ook als voorzitter fungeren van de publieksjury van Taste of Europe-sectie worden. Dit nieuwe onderdeel van het filmfestival focust zich op Europese films die in eigen land succesvol waren, maar de Belgische zalen niet haalden. 

Raoul Servais is één van de grondleggers van de Belgische animatiefilm. Hij maakte een twintigtal kortfilms die nationaal en internationaal in de prijzen vielen. In 1979 kreeg hij voor Harpya de Gouden Palm voor Beste Kortfilm op het Filmfestival van Cannes.

Servais richtte bovendien de eerste officiële Europese onderwijsrichting animatie op in het KASK in Gent en gaf les aan internationale film- en kunstscholen in Valenciennes, Chicago en Los Angeles.

Wie wil, kan de sterlegging van Raoul Servais bijwonen op vrijdag 1 augustus rond 16u30 op de zeedijk van Oostende. Daarna volgt een eerbetoon aan Servais in de Panoramazaal van CC De Grote Post.

Enkele van Servais’ kortfilms zullen tijdens Theater Aan Zee vertoond worden in de lokettenzaal van CC De Grote Post.

Het Filmfestival Oostende start op vrijdag 12 september en eindigt op zaterdag 20 september met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen.

Bron: Filmfestival Oostende