Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.04.2021

Filmfestivals Cannes, Berlijn en Sundance eisen vrijlating Wit-Russische festivaldirecteur

door Vertigo

De mensen achter de filmfestivals van Cannes, Berlijn en Sundance eisen de vrijlating van de Wit-Russische Tatsiana Hatsura-Yavorska, de directeur van het Watch Docs Festival.

Zij werd op 5 april gearresteerd omdat ze een fototentoonstelling getiteld The Machine Is Breating, I Am Not hielp organiseren die het zorgpersoneel in Wit-Rusland naar aanleiding van de coronacrisis in de bloemetjes zette.

Later werd Hatsura-Yavorska aangeklaagd voor de inzameling van geld om tegen het regime van de Wit-Russische president Alexander Lukashenko te betogen. Als ze wordt veroordeeld, belandt ze mogelijk een aantal jaar in de gevangenis.

In een gezamenlijke brief roepen Hatsura-Yavorska’s collega’s van andere festivals, de European Film Academy en verschillende film- en mensrechtenorganisaties op om haar en ‘andere verdedigers van de mensenrechten’ vrij te laten en niet meer lastig te vallen.

Lukashenko ligt in Wit-Rusland al tientallen jaren onder vuur en na zijn overwinning tijdens de presidentsverkiezingen van 2020, die volgens velen vervalst zijn, nam het protest alleen maar toe. Sindsdien werden er al meer dan zeshonderd betogers gearresteerd en ongeveer vierhonderd veroordeeld.

Bron: THR

Lees meer over: