Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.12.2021

Filmfestival Oostende mikt op maart voor uitgestelde 2022-editie

door Vertigo

Filmfestival Oostende kondigde onlangs aan dat de 2022-editie door de sluiting van de Belgische bioscopen niet in januari kan doorgaan en uitgesteld wordt naar een latere datum.

Nu laat de organisatie weten dat er op de eerste helft van maart wordt gemikt. “We blijven ons voorbereiden op een aankondiging dat de bioscopen opnieuw open mogen,” zegt artistiek directeur Peter Craeymeersch aan VRT NWS.

Craeymeersch voegt eraan toe dat er vijf weken nodig zijn om de voorbereidingen te treffen. “En we zijn nu al een week kwijt door te moeten aankondigen dat het niet doorgaat,” vervolgt hij.

“Alles stond klaar, we hadden ons programma voorgesteld, de uitnodigingen stonden klaar om te deur uit te gaan. Je kan ook niet tegen de mensen zeggen dat het niet doorgaat en een paar dagen later plots weer wel.”

“Het gaat niet enkel om de films zelf, maar ook over de gasten en de locaties die moeten vrij zijn. We moeten nu afwachten wanneer de bioscopen opnieuw open mogen. Ik hoor tegenstrijdige geruchten en op basis daarvan kan je geen festival opbouwen.”

Verder hoopt Craeymeersch dat de bioscopen na de heropening niet nog eens zullen moeten sluiten en dat het aantal toegelaten bezoekers per zaal niet onder de 200 zakt.

“200 mensen in een zaal is echt de ondergrens,” zegt hij. “Ze moeten niet met 50 afkomen. De sector heeft genoeg bewezen wat we kunnen en dat het veilig kan.”

“Een zaal zoals het Kursaal is ook anders dan een zaal met een capaciteit van 200 mensen,” vervolgt hij. “Ik hoop dat ze niet iedereen over dezelfde kam scheren.”

Tot slot plant Filmfestival Oostende om het programma zoveel mogelijk te behouden. “We hebben met de distributeurs samen gezeten en we hebben van zo goed als iedereen bevestiging dat we de film opnieuw kunnen tonen,” zegt Craeymeersch en hoopt dat ook de nationale en internationale gasten er uiteindelijk zullen kunnen bij zijn.

Bron: VRT NWS

Lees meer over: