Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.03.2016

Filmfestival MOOOV maakt volledig programma bekend

door Jimmy Van der Velde

Van 19 april tot 3 mei 2016 kan je naar de wereld kijken en je blik verruimen in maar liefst acht verschillende steden. MOOOV vertoont 101 films uit 37 landen en er vinden 616 vertoningen plaats over heel Vlaanderen. Er is een focus op inheemse en Afghaanse cinema, het festival zoomt in op vrouwelijke thema’s en de vluchtelingenproblematiek en er vinden ook verschillende panels en talks plaats. MOOOV pakt dit jaar ook uit met veel muzikale films en topdocumentaires, waarvan twee Vlaamse docu’s zelfs hun wereldpremière zullen beleven tijdens het festival.

OFFICIËLE COMPETITIE & JURY

Dit jaar dingen er acht langspeelfilms en tien korte films mee in de officiële competitie. Films die de wereld soms bikkelhard tonen en zonder franjes maar ook hartverwarmend zijn. In de internationale jury zetelen Belgische filmmaker Manu Riche (Problemski Hotel), de actrice Tannishtha Chatterjee (Brick Lane, Shadows of Time), Nederlandse producente Marleen Slot, Argentijnse kunstenares Lucila Guichón (ook fotografe van het posterbeeld), oprichter van het Ethiopian International Film Festival Yirgashewa Teshome Amare en Simon Vrebos van Canvas. In de competitie zien we straffe auteursfilms en debuutfilms uit o.a. Iran, Uruguay, Israël, VS en Ghana. De jury van de kortfilms bestaat uit Dada Kahindo Siku, Rebecca Cremona, Manuel Abramovich en Ali Nazir Ali.

FOCUS OP NATIVE EN AFGAANSE CINEMA

MOOOV zet dit jaar inheemse cinema in de kijker en wijdt er tegelijkertijd ook een studiedag aan. Films die verhalen vertellen over de spanning tussen traditie en moderniteit in Noord- en Midden-Amerika, de Stille Oceaan maar ook in Canada. Het prachtige Romeo en Julia-verhaal Tanna, Film Fest Gent winnaar Ixcanul, de Canadese parel Avant Les Rues en het Oscar genomineerde El Abrazo De La Serpiente, met een beklijvende Jan Bijvoet in de Amazone. MOOOV kijkt ook in het bijzonder naar Afghanistan en doet dit met een mix van documentaires en films die het land als onderwerp hebben maar ook gemaakt zijn door Afghaanse regisseurs zelf.

THE FEMALE MOOOV EN MOVING PEOPLE

In de films die MOOOV dit jaar selecteerde kwam het thema genderongelijkheid opvallend dikwijls en nadrukkelijk in beeld zoals de slotfilm Parched met jurylid Tannishtha Chatterjee in de hoofdrol. Films waarin er net heel diep wordt ingezoomd op de gevoels- en beleveniswereld van vrouwen. Het thema migratie is jammer genoeg brandend actueel vandaag: tv-schermen en kranten tonen dagelijks beelden van mensen op de vlucht. Deze films gaan dan ook niet alleen over de vluchtelingen die naar hier in Europa komen, zoals Berlinale winnaar Fuocommare maar ook over de mensen die niet naar Europa komen (A Few Cubic Meters of Love).

GOOD MOOOV & VLAAMSE DOCUMENTAIRES

Al vier jaar op rij is er in Turnhout de GOOD MOOOV in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Doc. Dit is een pitchingprogramma waar Vlaamse documentairemakers en producenten hun nieuwe internationale projecten komen presenteren. Tijdens het festival worden er maar liefst vijf Vlaamse documentaires getoond waarvan vier ooit gepitched geweest zijn tijdens een GOOD MOOOV.
The Invisible City (Kakuma) van Lieven Corthouts (wereldpremière)
No Man is an Island van Tim de Keersmaeker
Reach for the Sky van Steven Dhoedt en Choi Wooyoung
Samuel in the Clouds van Pieter van Eecke (wereldpremière)
The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue

MUSIC AT MOOOV

Naar aanleiding van het project CULT!LIVE, waar er telkens aan een Belgische band gevraagd wordt om een nieuwe sountrack te spelen bij een film (i.s.m. Cactus Muziekcentrum en Het Entrepot) zet MOOOV dit jaar ook vijf muzikale films centraal. We zien onder meer het Tunesische As I Open My Eyes, de openingsfilm van het festival en in The Idol vertelt regisseur Hany Abu-Assad het waargebeurde verhaal van een de Palestijnse zanger uit de Gazastrook, die in 2013 Arab Idol won. De slotfilm van vorig jaar, Corn Island, zal op 22 april ook live van muziek voorzien worden door de band ILLUMINE in Cinema Liberty te Brugge.

Bron: MOOOV