Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.02.2016

Nederlandse filmdistributeur opent jacht op downloaders

door Ruben Aerts

Surfers die illegale kopieën van films downloaden of online bekijken, moeten op hun tellen gaan letten. Dutch Filmworks, een van de grootste Nederlandse distributeurs van films en televisieprogramma’s, gaat individuele downloaders opsporen en voor de rechter brengen, zo schrijft De Volkskrant. De distributeur doorbreekt daarmee het front van de Nederlandse filmwereld, die de jacht beperkt tot zware uploaders. Zij zijn de gebruikers die op grote schaal illegaal materiaal online zetten.

Dutch Filmworks zegt al te beschikken over lijsten van IP-nummers van de computers waarmee dat is gedaan. Een IP-nummer is een unieke cijferreeks waarmee pc’s op internet worden herkend. Alleen de providers kunnen zeggen welke klant achter een IP-adres schuilgaat.

Waarschuwing

Dutch Filmworks wil de internetaanbieders als KPN en Ziggo zover krijgen dat ze klanten die films downloaden een waarschuwing sturen. De providers hoeven dan niet de identiteit van hun abonnees prijs te geven, iets wat ze doorgaans pas doen als de rechter hen daartoe dwingt. Als downloaders volharden, wil Dutch Filmworks hun namen en adressen wel hebben, om ze een schikking te laten betalen van 150 euro. Wie dat weigert, wacht een rechtszaak.

‘Het gaat ons niet om het geld’, zegt woordvoerder Peter de Haan. ‘We hopen dat de boetes mensen afschrikken.’ Volgens De Haan denken consumenten dat het downloaden van films zonder ervoor te betalen toegestaan is en dat alle films online te vinden zijn. ‘We krijgen vragen van consumenten: ik kon jullie film niet vinden op YouTube, wanneer zetten jullie hem online?’ De Haan denkt evenwel dat de meeste downloaders weten dat ze fout bezig zijn. ‘Ze denken dat ze toch niet worden gestraft.’

Alarmbel

Twee weken geleden trok Alexander Vandeputte, topman bij filmdistributeur Lumière, nog aan de alarmbel over de mate waarin het illegaal streamen van films in de ogen van de publieke opinie aanvaardbaar gedrag is geworden. Zijn opiniestuk lees je hier.

Bron: De Volkskrant

@rubenaerts