Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.07.2020

Film Fest Gent organiseert openluchtvoorstellingen

door Vertigo

Film Fest Gent organiseert van 22 tot en met 26 juli een reeks filmvertoningen in openlucht onder de noemer Hot Summer in de binnentuin van de Gentse Bijlokesite. Zo trapt Film Fest Gent meteen ook het zomerfestival Bijloke Wonderland op gang.

“Nadat we onze filmvertoningen tijdens het jaar geschrapt zagen, zoals zovele andere culturele evenementen, zijn we nu enorm blij dat we deze zomer mensen weer het plezier kunnen geven van samen een film op groot scherm te bekijken,” zegt programmadirecteur Wim de Witte. “Zo draaien we bovendien proef voor de coronaproof editie van Film Fest Gent 2020 in het najaar.”

Programma

Met het postapocalyptische Mad Max: Fury Road krijgt Hot Summer op woensdag 22 juli meteen een vurig startschot. De volprezen actiefilm van George Miller blies in 2015 zowel liefhebbers als criticasters van het genre van hun cinemastoel en verzilverde daaropvolgend maar liefst zes van zijn tien oscarnominaties. Een cinematografische opvoering van bombastisch geweld en overweldigende waanzin en bijgevolg een ideale aanhef om de verloren coronatijd snel in te halen.

Op de tweede dag van het zomerfestival (23 juli) wordt de dorre woestijn ingeruild voor James Stewarts claustrofobische woonkamer te New York in Alfred Hitchcocks Rear Window (1954). Conform aan zijn oeuvre en met een steevaste plek bovenaan op de lijstjes, is dit gecanoniseerde filmtheater van de master of suspense een bloedstollende thriller die niemand onberoerd laat en waarin de kijker een medeplichtige voyeurist in argwaan wordt, terwijl hij of zij in zwijm valt voor de charmes van Grace Kelly.

Wie het weekend graag inzet met gangsterklassiekers van formaat is op vrijdag 24 juli op de Bijloke aan het juiste adres. Met The Untouchables (1987) leverde Brian de Palma een genredefiniërende film met glansrollen voor onder meer Kevin Costner, Sean Connery en uiteraard Robert De Niro in de legendarische rol van Al Capone. Een kat-en-muisspel tijdens de drooglegging in het Chicago van de twintiger jaren om duimen en vingers van af te likken. De pas overleden componist Ennio Morricone leverde de soundtrack voor The Untouchables.

Met een thema als ‘hot summer’ kan de Franse Côte d’Azur uiteraard niet ontbreken. Nergens komt dit zwoele decor beter tot zijn recht dan in La piscine (1969), de psychoseksuele thriller van Jacques Deray die op zaterdag 25 juli geprogrammeerd staat. In dit sensuele liefdestafereel schittert Jane Birkin naast Romy Schneider, wiens gezicht dit jaar op de affiche van de zevenenveertigste editie van Film Fest Gent prijkt, terwijl het erotische potje overkookt van jaloezie.

Een hete filmzomer afsluiten, doet Film Fest Gent op 26 juli in stijl en met een komische noot. Doorheen het geometrisch afgelijnde Moonrise Kingdom (2012) van Wes Anderson ontdek je als kijker de jofele leefwereld van jonge padvinders onder het gezag van een onbeholpen Edward Norton. Net als in onder meer The Grand Budapest Hotel (2014) en het geplande The French Dispatch (2020) laat de regisseur zich muzikaal bijstaan door Alexandre Desplat, die eregast zal zijn op de World Soundtrack Awards 2020 van Film Fest Gent.

Bijloke Wonderland

Film Fest Gent organiseert de filmvertoningen in het kader van het zomerfestival Bijloke Wonderland. Dat is een intiem en coronaproof zomerfestival in de binnentuin van De Bijloke. Film, jazz, klassieke en hedendaagse muziek, muziektheater, piano op zondagochtend, literatuur, familievoorstellingen, lezingen: de Gentse cultuurspelers staan te trappelen om mensen weer te laten genieten van cultuur, van verwondering en van elkaar.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: