Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.08.2015

Film Fest Gent onthult eerste titels

door Steven Tuffin

Vorige week werd de jury en het affichebeeld van de 42e editie bekend gemaakt in het kader van de Britse focus. Nu geeft Film Fest Gent ook de eerste 15 titels prijs. Naast de beste films van eigen bodem en verre windstreken, staat ook het unieke verjaardagsconcert van de 15e World Soundtrack Awards op het programma.

Ook dit jaar zijn er de jaarlijks terugkerende secties: de officiële competitie met daarin de Frans-Belgische co-productie ‘Les Cowboys’ van Thomas Bidegain, ook bekend als de vaste scenarist van Jacques Audiard en ‘Our Little Sister’ van Japanse topregisseur Hirokazu Koreeda. Twee debuterende langspeelfilms komen ook in aanmerking voor Beste Film en Muziek: het Brits-Nieuw-Zeelandse ‘Slow West’ van John Maclean met o.a. Michael Fassbender en Cannes sensatie en Grand Prix winnaar ‘Son of Saul’ van László Nemes. In ‘The Lobster’, de eerste internationale productie van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, zien we een sterrencast de revue passeren met o.a. Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly en Léa Seydoux.

Naast de openingsfilm ‘D’Ardennen’ van Robin Pront zitten er in Galas & Specials een paar langverwachte films die op het festival zullen vertoond worden, nog voor ze in Belgische zalen verschijnen. Waaronder ‘Carol’ van Todd Haynes, de verfilming van ‘Price of Salt’, de meest persoonlijke roman van Patricia Highsmith, met in de hoofdrollen Cate Blanchett en Rooney Mara. Hou Hsiao-hsien bewijst met ‘The Assassin’ waarom hij de grootste regisseur blijft van de Nieuwe Taiwanese Cinema.

In de sectie Global Cinema waarin de hedendaagse auteurscinema aan bod komt, tonen we hét cinefiel evenement van het jongste festival van Cannes: ‘Arabian Nights’, het monumentale drieluik van de Portugese regisseur Miguel Gomes (‘Tabu’). Verder zijn er nog beklijvende portretten van kunstenaars en muzikanten zoals ‘Mr Dynamite: The Rise of James Brown’ van docu-guru Alex Gibney en acteur Ethan Hawke brengt een prachtig eerbetoon aan pianist en vriend Seymour Bernstein in ‘Seymour: an Introduction’. Kent Jones vroeg bij de 50e verjaardag van het beroemste filmboek allertijden ‘Hitchcock/Truffaut’ aan topregisseurs zoals Martin Scorsese, David Fincher en Wes Anderson hoe zij beïnvloed werden door de regisseur van ‘Vertigo’ en ‘Psycho’.

Dit jaar focust het festival op UK cinema. We tonen een brede waaier van nieuwe Britse films, waaronder ‘45 Years’ van Andrew Haigh (‘Weekend’) met Charlotte Rampling en Tom Courtenay als een gepensioneerd echtpaar dat tijdens hun 45e huwelijksverjaardag in een crisis terechtkomt. Het vermakelijke ‘A Royal Night Out’ van Jullian Jarrold is een denkbeeldig stukje geschiedenis over een nachtje uit met de jonge Queen Elizabeth II.

De filmmuziekconcerten blijven ook tot de hoogtepunten van Film Fest Gent behoren. De rode draad van de Britse focus trekken we door met Great British Film Music Concert op 22 oktober en al 15 jaar lang sluiten we het festival af met het jaarlijkse World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Dit jaar zijn op 24 oktober de centrale gasten Alan Silvestri, Patrick Doyle en Discovery 2014 Daniel Pemberton. De beste scores van Silvestri werden ook opgenomen door Galaxy Studios in Flagey Studios, uitgevoerd door Brussels Philharmonic & Vlaams Radio Koor o.l.v. Dirk Brossé en zal op CD uitgebracht worden.

Film Fest Gent en Vooruit zetten dit najaar opnieuw de schouders onder een aantal gezamenlijke projecten. Tijdens het festival zijn er twee unieke audiovisuele shows van onder andere Nozinja en Jeruzalem in My Heart. Legendarische componist Terry Riley komt samen met zijn zoon Gyan live een film naar eigen keuze begeleiden. Nathan Daems verzorgde met zijn ensemble Black Flower de soundtrack voor ‘Love, Theft and Other Entanglements’, de nieuwe film van Palestijnse regisseur Muayad Alayan. Ook zal het boekenprogramma Uitgelezen draaien rond films en zullen er een aantal installaties zijn.

Tenslotte kan je Film Fest Friend worden en van tal van festivalvoordelen genieten. Friends krijgen als allereerste het programma in hun mailbox en kunnen ook een dag op voorhand tickets reserveren met het speciale Friends kortingstarief.  Ze worden ook uitgenodigd op de exclusieve Preview Night op maandag 12 oktober. Bekijk alle voordelen op onze site en join the Film Fest Friends!

Het volledige programma zal op donderdag 24 september bekend gemaakt worden. Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Bijloke en ’t Kuipke. Info en tickets op www.filmfestival.be.

De opgesomde films zijn verspreid over de diverse festivalsecties:

In competitie:
– LES COWBOYS van Thomas Bidegam – Fr/België
– THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos – Griek/VK
– OUR LITTLE SISTER van Hirokazu Koreeda – Japan
– SLOW WEST van John Maclean – UK/Nieuw Zeeland
– SON OF SAUL van László Nemes – Hongarije

Galas & Specials:
– THE ASSASSIN van Hou Hsiao-Hsien – Taiwan
– D’ARDENNEN van Robin Pront – België
– CAROL van Todd Haynes – VK/VSA

Global Cinema:
– ARABIAN NIGHTS I, II, III van Miguel Gomes – Port/Fr
– LOVE, THEFT AND OTHER ENTANGLEMENTS van Muayad Alayan – Palestina

UK Cinema:
– 45 YEARS van Andrew Haigh – VK
– A ROYAL NIGHT OUT van Julian Jarrold – VK

Sound and Vision:
– MR. DYNAMITE: THE RISE OF JAMES BROWN van Alex Gibney – VSA
– SEYMOUR: AN INTRODUCTION van Ethan Hawke – VSA

Artists on Film:
– HITCHCOCK/TRUFFAUT van Kent Jones – VSA

Bron: Film Fest Gent

@Waanzinema