Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.06.2014

Film Fest Gent maakt eerste Vlaamse titels bekend

door Jimmy Van der Velde

Vorige maand lichtte het Filmfestival van Gent al een eerste tipje van de sluier betreffende het programma van dit jaar. Nu heeft de festivalorganisatie enkele Vlaamse titels onthuld die in oktober in de Fiere Stede te zien zijn: de documentaire Waiting for August van Teodora Ana Mihai en de langspeelfilm Violet van Bas Devos. Die laatste maakt tevens deel uit van de officiële competitie van het festival.

Violet is een visueel portret van het rouwproces van een tiener. Wanneer de 15-jarige Jesse getuige is van de gewelddadige en zinloze moord op zijn beste vriend, kijkt iedereen naar de jongen voor antwoorden. De blikken van de anderen en zijn onmacht om antwoorden te geven, isoleren Jesse langzaam en bemoeilijken in zijn zoektocht naar troost.

Waiting for August volgt de 15-jarige Georgiana Halmac die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt Georgiana ongewild gebombardeerd tot het nieuwe gezinshoofd. De verantwoordelijkheid en zorg voor haar broers en zussen maken daarmee abrupt een einde aan haar eigen puberteit.

Het filmfestival vindt plaats van 14 tot 25 oktober.

 

Bron: Film Fest Gent

@TheJimeister