Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.12.2015

Film Fest Gent-laureaat Flor de mil colores naar Sundance

door Jimmy Van der Velde

Flor de mil colores, de korte documentairefilm van Karen Vázquez Guadarrama, is uitgenodigd voor het Sundance Film Festival (21-31 januari) in de Verenigde Staten. De film beleeft er zijn internationale première. Flor de mil colores won afgelopen weekend ook al een VAF Wildcard voor documentaire en werd eerder bekroond in Gent.

De prent is de masterfilm waarmee Karen Vázquez Guadarrama afstudeerde aan het KASK in Gent en toont een intimistisch portret van Emiliana, een alleenstaande moeder die probeert te overleven in een Boliviaans mijnkamp op 4.897 meter boven de zeespiegel. Ze woont er met haar kroost te midden van het paradijselijke berglandschap rond Mina Argentina. Maar schijn bedriegt: het leven in het kamp is bikkelhard. Wie tin bovenhaalt, geraakt aan eten; wie er geen vindt, niet. Door het buitensporige alcoholgebruik is Emiliana bovendien constant op haar hoede voor de gevaren die haar gezin omringen.

Flor de mil colores krijgt zijn première binnen de kortfilmselectie van Sundance, die zo’n 60 tot 80 films telt, en maakt zo onder meer kans op de Juryprijs voor Beste Kortfilm in de categorie non-fictie. De korte docu was in oktober bij ons te zien op het Film Fest Gent waar hij bekroond werd met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Tijdens de slotceremonie van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven afgelopen weekend mocht Vázquez Guadarrama bovendien een VAF Wildcard voor documentaire t.w.v. 40.000 euro in ontvangst nemen.

De jonge regisseuse met Mexicaanse roots reisde voor Flor de mil colores af naar Bolivia, waar ze na twee maanden research naar het afgelegen gebied rond Mina Argentina trok. Daar kwam ze in contact met Emiliana, die ze uiteindelijk vijf maanden zou volgen en filmen. Het resultaat is een tranche de vie van een liefdevolle moeder die ondanks de barre omstandigheden elke dag vecht om haar kinderen te geven wat ze verdienen.

Naast Flor de mil colores is ook Waves ’98 van de in Brussel wonende Libanese regisseur Ely Dagher geselecteerd voor Sundance. Zijn korte film won dit jaar nog de Gouden Palm voor Beste Kortfilm tijdens het Filmfestival van Cannes. Verder is ook het Pools-Vlaamse Figura van Katarzyna Gondeker te zien, een coproductie met Ben Vandendaele van Radiator IP Sales.

Eerder raakte al bekend dat Belgica, de nieuwe film van Felix van Groeningen, de Day One Film is van de World Cinema Dramatic Competition in Sundance. Ook The Land of the Enlightened, het speelfilmdebuut van Pieter-Jan De Pue gaat er in wereldpremière binnen de World Cinema Documentary Competition.

Bron: VAF