Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.04.2015

42e Film Fest Gent focust op Britse cinema

door Jimmy Van der Velde

Na een focus op de Franse film vorig jaar richt de 42e editie van Film Fest Gent de spotlights op de Britse cinema. Die maakt de jongste jaren een echte bloeiperiode door.

FFGent wil daarnaast ook de rijke traditie van de Britse filmmuziek vieren. Vandaar het Great British Film Music-concert op 22 oktober in de Bijloke, dat een bloemlezing biedt uit het werk van de grote klassieke en hedendaagse filmcomponisten die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling en het succes van het plaatselijke filmlandschap.

Nagenoeg alle grote namen passeren de revue: van William Walton tot John Barry, van George Fenton tot Michael Nyman. Hun bekende scores worden begeleid door fragmenten uit filmtoppers, waaronder Richard III, Henry V, Shakespeare in Love, Far from the Madding Crowd, Murder on the Orient Express, Dangerous Liaisons, Battle of Britain, The Ipcress File en The Knack.

ffg-british

Wat het filmprogramma betreft, krijgt het VK een eenmalige aparte sectie met twaalf tot vijftien nieuwe films die toonaangevend zijn voor de dynamiek en diversiteit van de huidige Britse cinema. Nog meer films zitten verspreid over de andere secties. Filmmakers uit Groot-Brittannië worden uitgenodigd om hun jongste werk aan het publiek te presenteren. Q&A’s en Director’s Talks vullen het programma aan.

Ook het jaarlijkse filmmuziekseminarie is in grote mate Brits gekleurd. Componisten Stephen Warbeck, Patrick Doyle en George Fenton hebben al toegezegd. Andere namen worden de komende maanden bevestigd.

Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober 2015. Het volledige programma maakt men op 24 september 2015 bekend.

Bron: FFG