Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.03.2021

Film Fest Gent en Courtisane werken opnieuw samen voor 2021-editie

door Vertigo

Na een succesvolle samenwerking in pandemiejaar 2020 slaan Film Fest Gent en Courtisane – FFG’s kleine festivalbroer die eveneens in Gent zijn thuisbasis heeft – ook voor de komende festivaleditie de handen in elkaar.

Daar waar de vereende krachten zich vorig jaar rond het naar Gent halen van de Portugese regisseur Pedro Costa voor zijn verstilde drama Vitalina Varela concentreerden, zal in 2021 de volledige programmatie van het avontuurlijke filmfestival met Film Fest Gent parallel lopen.

Dat de tijden voor festivalorganisatoren tijdens de eerste jaarhelft van 2021 grillig blijven, deed het cinefiele filminitiatief Courtisane al vroeg op het jaar beslissen om naar oktober uit te wijken. De succesvolle samenwerking in 2020 vormde de kiem voor een uitvoeriger creatief verbond.

“Morgen/woensdag 31 maart had onze verjaardagseditie van start moeten gaan,” zegt Pieter-Paul Mortier, Courtisane-coördinator en -programmator. “Het was glashelder dat dat niet kon.”

“Dat we dit najaar volledig naast de kwalitatieve vlag van Film Fest Gent kunnen varen, komt als een zegen,” vervolgt hij. “Zo kunnen we, toch ook in 2021, weer voluit ruchtbaarheid geven aan onze geliefde filmmakers en audiovisuele kunstenaars op groot scherm, samen met ons geliefde publiek in de zalen.”

“De vrucht van onze samenwerking en één van de hoogtepunten van Film Fest Gent 2020 was een intens boeiende masterclass van Pedro Costa, wiens film ook geselecteerd werd voor onze Officiële Competitie,” zegt Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent: “Wij kunnen ons alleen maar verheugen op meer kruisbestuiving van onze beider eigenzinnige filmselectie en publieken.”

Filmplatform Courtisane legt zich toe op film en audiovisuele kunsten. Jaarlijks organiseert Courtisane een filmfestival in het voorjaar, waar zowel recente als oudere of herontdekte films van lokale en internationale filmmakers en beeldende kunstenaars in de schijnwerpers staan, met bijzondere aandacht voor de raakvlakken tussen het beeld en de wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.

In oktober 2021 zal Courtisane, dat tevens zijn 20e verjaardag viert, tijdens het festival ook Out of the Shadows brengen, een programma en publicatie waarin vijf vrouwelijke pioniers uit de Arabische filmwereld centraal staan.

Zo zal het werk en de visie van de filmmakers Assia Djebar, Jocelyne Saab, Heiny Srour, Selma Baccar en Atteyat Al-Abnoudy terug onder de aandacht gebracht worden en zal dit programma ontdekt kunnen worden nadat het omwille van de coronapandemie in 2020 niet kon plaatsvinden.

Film Fest Gent 2021 vindt plaats van 12 tot 23 oktober 2021. De Courtisane-films worden parallel geprogrammeerd met het FFG-programma, tussen 20 en 24 oktober. Het volledige programma van Film Fest Gent en van het Courtisane festival zal in september 2021 bekendgemaakt worden.