Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.10.2015

Film Fest Gent brengt hommage aan Chantal Akerman

door Jimmy Van der Velde

Film Fest Gent zal een eerbetoon brengen aan de deze week overleden Belgische cineaste Chantal Akerman met een unieke vertoning van haar beroemdste film Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Dat gebeurt in samenwerking met Cinematek, die het meesterwerk van Akerman, samen met enkele andere films, restaureerde. De vertoning gaat door op 16 oktober om 20u in KASKCinema.

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher over Akerman: “Het is evident dat Film Fest Gent deze Belgische cineaste huldigt, die door haar stilistische en inhoudelijke vernieuwingen de koers van de arthouse en avant-garde cinema veranderde. Zowel door de inhoud van haar films als door de samenstelling van haar filmcrew maakte ze ook sterke statements over de rol van de vrouw in het echte leven en in het creatief proces.”

Akerman kreeg minder waardering in eigen land dan in internationale cinefiele kringen. De buitenlandse reacties op haar overlijden liegen er dan ook niet om. In The New York Times noemde J.Hoberman het even minimalistische als monumentale Jeanne Dielmanone of the key artworks of the 20th century.“. “Haar dood laat een leegte na die even onberekenbaar is als haar impact op de filmgeschiedenis,” schreef Indiewire.

Ook de reacties van veel grote cineasten die door haar films werden be├»nvloed (Todd Haynes, Gus Van Sant, Claire Denis, Michael Haneke, Apichatpong Weerasethakul) tonen aan in welke hoge mate Chantal Akerman met haar grensverleggend oeuvre voor altijd de cinema heeft veranderd. En het beste citaat moet nog komen. Want dit schrijft Richard Brody, filmrecensent van The New Yorker: “Akerman was jonger dan Orson Welles toen hij Citizen Kane maakte, jonger dan Jean-Luc Godard toen hij A Bout de souffle maakte. Die films verdienen het om in een adem genoemd te worden met Jeanne Dielman. Die film is voor een generatie jonge filmmakers even invloedrijk en belangrijk als de films van Welles en Godard.”

Bron: FFG