Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.08.2024

Feministisch filmplatform Girls on Film pakt uit met nieuw logo, podcast en najaarsprogramma

door Vertigo

Het feministische filmplatform Girls on Film bestaat zes jaar! Trots kondigen we een reeks spannende vernieuwingen aan voor het komende najaar. Vanaf september lanceren we een gloednieuwe, maandelijkse podcast die vrouwen in (Belgische) film centraal stelt. Naast de podcast introduceren we een nieuw logo en een vernieuwde huisstijl, die de kernwaarden van ons platform (inclusiviteit en creativiteit) visueel tot leven brengt. Tot slot wordt ook onze najaarsprogrammatie onthuld, met een divers aanbod van screenings en samenwerkingen die de rol van vrouwen in film blijven bekrachtigen en vieren.

Girls on Film is een feministisch filmcollectief dat cinema door en over vrouwen een breder platform wil bezorgen. We vertonen maandelijks gecureerde films in De Cinema die vrouwelijke ervaringen centraal plaatsen. Deze vertoningen worden telkens gekoppeld aan een relevante gastspreker, die vanaf dit najaar ook zullen bijdragen aan onze podcastafleveringen.

Onze nieuwe huisstijl is ontworpen in samenwerking met de huisontwerper van De Cinema en De Studio: Natalie Meeusen. Natalie studeerde af aan Sint-Lucas met een Master in Graphic Design en ontwierp de afgelopen jaren ook onze banners en posters, die te zien waren in De Cinema en op onze sociale media. We zijn bijzonder trots op deze samenwerking, niet alleen vanwege Natalie’s creatieve visie, maar ook omdat we het essentieel vinden om vrouwelijke, lokale talenten te ondersteunen met onze werking.

Met veel trots introduceren we Girls on Film: de podcast, een parallel-lopende podcastreeks die naast de najaarsprogrammatie online wordt gezet om meer achtergrondinformatie over onze films en gastsprekers aan te bieden aan (film)fans. Tijdens onze filmvertoningen geven we al een beknopte introductie in gesprek met de gastspreker, maar in deze podcast nemen we uitgebreid de tijd om extra achtergrondinformatie te bieden over de film, de thematiek en de persoonlijke connectie met het onderwerp. 

Onze podcast is gratis te beluisteren en afleveringen worden binnen de week na elke Girls on Film-filmvertoning beschikbaar gesteld op Spotify, Apple Podcasts en op de website van De Cinema. We nodigen iedereen uit om verder met ons mee te duiken in de wereld van film en de stemmen die deze verhalen vormgeven!

Dit najaar hebben we een uiteenlopende programmatie samengesteld met gastsprekers die elk hun unieke perspectief op film en samenleving brengen. We verwelkomen onder andere acteur Anemone Valcke, auteur-filmmaker Inès Eshun, en acteur Kevin Janssens, met wie we in samenwerking met Dwaalzin vzw een screening rond het thema Vrouwendag organiseren. Daarnaast kijken we ernaar uit om het Afstammingscentrum te ontvangen, hét aanspreekpunt voor vragen omtrent afstamming en verwantschap.

PROGRAMMA NAJAAR 2024

17 september, 19u45
De keuze van Anemone Valcke:
‘The Florida Project’ van Sean Baker

Acteur Anemone Valcke (‘Styx’, ‘De Twaalf’ en haar toneelstuk ‘Het Ego’ waarmee ze momenteel rondtourt) opent het nieuwe seizoen van Girls on Film met haar keuze ‘The Florida Project’. Deze film van Sean Baker, die dit jaar zijn eerste Palme d’Or in de wacht sleepte (voor zijn laatste wapenfeit ‘Enora’), speelt zich af in een kleurrijk maar troosteloos budgetmotel nabij Disney World. Het verhaal draait om de zesjarige Moonee, haar moeder Halley, en een groep worstelende motel bewoners. Opmerkelijk aan ‘The Florida Project’ is dat de grimmige werkelijkheid van deze plaats er door de ogen van een kind toch net iets anders uitziet. Valcke komt toelichten waarom ze deze film koos en welke impact die had op haar werk als actrice. 

8 oktober, 19u45
De keuze van Inès Eshun:
‘Un Amor’ van Isabelle Coixet

Auteur-filmmaker Inès Eshun kiest voor de film ‘Un Amor’ van de Spaanse regisseur Isabelle Coixet. Eshun is bijzonder gepassioneerd over Coixet, die ze beschouwt als één van haar favoriete regisseurs; die bij haar het filmvuur deed ontwaken. Ze prijst Coixet voor haar baanbrekende werk in de verbeelding van vrouwelijk verlangen en kijkt er dan ook naar uit om haar passie voor deze film en regisseur met ons te delen. In ‘Un Amor’ trekt de 30-jarige Natalia zich terug in een dorpje op het Spaanse platteland om te ontsnappen aan haar stressvolle dagelijkse leven. Ze stuit daar op het wantrouwen van de lokale bevolking, raakt bevriend met een hond en accepteert een verontrustend voorstel van haar buurman.

12 november, 19u45
In samenwerking met Dwaalzin
De keuze van Kevin Janssens:
‘Revenge’ van Coralie Fargeat

In november organiseren we een bijzondere filmavond van de thriller ‘Revenge’ van Coralie Fargeat, in samenwerking met acteur Kevin Janssens (‘Jackson & Malone’, ‘Patrick’, ‘Close’, ‘Rough Diamonds’) en vzw Dwaalzin, met wie we het thema ‘geweld tegen vrouwen’ centraal stellen, het thema van de Vrouwendag dit jaar (op 11 november). Parallel aan onze screening organiseert vzw Dwaalzin eerder in de maand november de vertoning van ‘For Sama’, een aangrijpende documentaire over de impact van oorlog op vrouwen en (hun) gezinnen, waarbij Girls on Film uiteraard ook van de partij is. 

Revenge‘ gaat over drie rijke, getrouwde vrienden die ieder jaar traditiegetrouw op een mannentrip naar de Grand Canyon gaan. Deze keer heeft Richard (Kevin Janssens) zijn jonge minnares Jen meegenomen, wie al snel de interesse opwekt van de andere twee mannen. Als object van verlangen en volledig geïsoleerd van de buitenwereld loopt het voor Jen al snel uit de hand. 

Dwaalzin is de vrijzinnig humanistische jongerencommunity van Vlaanderen en Brussel. Ze zijn een werking voor en door jongeren van 18 tot 30 en bouwen actief aan een safe space waarin de zoektocht naar zingeving centraal staat. Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. De rechten van de mens zijn hun referentiekader. Het geloof in de mens staat centraal.

10 december, 19u45
In samenwerking met het Afstammingcentrum
‘Une Histoire à Soi’ van Amandine Gay

Weten wie je ouders zijn en waar je vandaan komt: een basisrecht, maar voor veel geadopteerden en donor-conceived people géén vanzelfsprekendheid. In de documentaire ‘Une Histoire à Soi’ laat regisseuse Amandine Gay verschillende geadopteerden aan het woord over hun zoektocht naar identiteit, afstamming, en wat het betekent om ergens ’thuis’ te horen. Tegelijkertijd verbinden de vertellers hun persoonlijke verhaal met de politieke geschiedenis van adoptie en fileren ze het ‘white saviour’ syndroom. Panelgesprek met o.a. Ankie Vandekerckhove, voormalige VN-kinderrechtencommissaris en directrice van het Afstammingscentrum. I.s.m. met het Afstammingscentrum en Steunpeunt Adoptie