Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.03.2023

Feministisch filmcollectief Girls on Film onthult programma voorjaar 2023

door Vertigo

Girls on Film is een feministisch filmcollectief dat cinema door en over vrouwen (of personen die zich identificeren als vrouwelijk) een breder platform wil bezorgen. Ze vertonen maandelijks gecureerde films in De Cinema die vrouwelijke ervaringen centraal plaatsen. Deze vertoningen worden telkens gekoppeld aan een relevante gastspreker.

Dit voorjaar zijn dat Anke Brouwers (auteur, docent en scenarist) in gesprek met filmmaker Alex SchuurbiersThorben Sameyn (Wel Jong Niet Hetero) en LiLI (Later in Life Intimacies). 

Om de filmscreenings laagdrempelig te houden, geniet je bij een toegangsticket van Girls on Film uitzonderlijk van het reductietarief van De Cinema (5 euro in plaats van 7 euro).

14 maart, 20u15
Where I Lay My Head to Rest (2023)
+ News From Home (1977)

Op 14 maart brengt Girls on Film een feministisch tweeluik. Filmmaker Alex Schuurbiers toont haar kortfilm ‘WHERE I LAY MY HEAD TO REST’ in combinatie met ‘NEWS FROM HOME’ van Chantal Akerman. De vertoning wordt voorafgegaan door een intro door filmhistorica Anke Brouwers en gevolgd met een Q&A met Alex Schuurbiers.

‘Where I lay my head to rest’ is een opsomming, een mijmering, een bekentenis. Een persoonlijk relaas over hoe het voelt om als vrouw in deze maatschappij te staan. Een exploratie van ’the interior’, zowel psychologisch als materieel. Het kleine leven in de stad, met al zijn obstakels en in al haar schoonheid. De camera leidt je door huiselijke en openbare ruimtes, een verzameling, een leven, maar we zien slechts een detail. De stem van de voice-over begeleidt je door de ruimtes in haar hoofd – zij is degene die controleert hoeveel van haar je mag zien.

‘News From Home‘ (1977) is een avant-gardistische documentairefilm geregisseerd door de legendarische Belgische cineast Chantal Akerman. De film bestaat uit long takes van locaties in New York City met de voice-over van Akerman terwijl ze brieven leest die haar moeder haar stuurde tussen 1971 en 1973, toen Akerman in New York verbleef. Hier legde ze contact met filmmakers als Jonas Mekas en Babette Mangolte. ‘News From Home’ werd drie jaar na ‘Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ opgenomen, die matig succes had geboekt in België. 

De twee films zijn een ideaal tweeluik en voorproevertje voor de vertoning van ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles
op 16 maart in De Cinema.

11 april, 20u15
Jennifer’s Body (2009)

Op 11 april screenen ze de cultklassieker ‘Jennifer’s Body’ met Thorben Sameyn van de organisatie Wel Jong.

‘Jennifer’s Body’ gaat over twee beste vriendinnen: de nogal sullige Anita (Amanda Seyfried) en populaire cheerleader Jennifer (Megan Fox). Ondanks hun verschil in sociale status op de high school waar ze les volgen, zijn de twee onafscheidelijk. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer ze samen naar een rockconcert gaan en ze elkaar uit het oog verliezen tijdens een brand in de concertzaal. Anita gaat alleen naar huis, terwijl een gedesoriënteerde Jennifer in shock in de bus van de rockband beland. Wanneer Jennifer terugkomt van haar ontmoeting met de band is ze veranderd: ze lijkt bezeten door een demon en hunkert naar (mannelijk) vlees… 

Ondanks dat de film flopte in 2009, kunnen we gerust stellen dat Jennifer’s Body vandaag beschouwd wordt als échte cultklassieker: Jennifer’s Body blijft in 2023 overeind als een queer voorbeeld van vrouwelijk empowerment. 

Wel Jong (Niet Hetero) is een jeugdorganisatie voor en door jongeren die willen bouwen aan een gelijkwaardige samenleving. Ze willen dat iedereen zichzelf kan zijn in hun lichaam, seksualiteit en genderbeleving. Op 11 april gaan we in gesprek met Thorben Sameyn, activiteit- en projectondersteuner bij Wel Jong.

9 mei, 20u15
Good Luck to You, Leo Grande

Nancy (Emma Thompson) heeft een huis, een familie en – op het eerste zicht – een goed leven. Alleen goede seks stond niet op het menu. Wanneer haar echtgenoot komt te overlijden bedenkt Nancy een plan. Ze gaat op zoek naar avontuur en naar de (seksuele) voldoening die ze al die jaren gemist heeft en ze contacteert de sekswerker Leo Grande (Daryl McCormack). Wat volgt is een (soms klungelige) ontdekkingstocht naar genot, zelfontdekking en seksuele (zelf)zekerheid.

Voor deze screening gaat Girls on Film in gesprek met LiLI (Later-in-Life Intimacies). Het LiLI project (UGent) wil ons anders doen kijken naar vrouwen, ouder worden en seks. Hun multidisciplinaire team is in het bijzonder geïnteresseerd in het blootleggen van de tegendraadse kennis van oudere vrouwen over intimiteit–kennis die gewoonlijk onder de radar van de academische aandacht blijft.