Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.03.2021

Feministes willen vrouwelijk seksueel genot in films bevorderen met ‘clit test’

door Vertigo

Volgens de Britse feministes Frances Rayner en Irene Tortajada komt het feit dat de meeste vrouwen geen orgasme door penetratie maar door stimulatie van de clitoris krijgen te weinig aan bod in films, series en andere vormen van entertainment.

Om het probleem aan de kaak te stellen, heeft het tweetal onder meer enkele films aan hun zogeheten ‘clit test’ onderworpen. Enkel films met seksscènes waarin de clitoris een rol speelt, zijn voor de test geslaagd.

Tot de geslaagde films behoren Greta Gerwigs Lady Bird, Bong Joon Ho’s Parasite, Olivia Wildes Booksmart, Josh en Benny Safdie’s Uncut Gems en Yorgos Lanthimos’ The Favourite. Sebastián Lelio’s Gloria Bell met Julianne Moore slaagt dan weer niet.

Met de ‘clit test’ willen Rayner en Tortajada voorkomen dat vrouwen een verkeerd beeld krijgen van seks en zich machteloos, verward of zelfs beschaamd voelen wat hun seksualiteit betreft.

“Voor mannen valt er ook veel te winnen,” zegt Rayner. “Want die denken door alle onwetendheid dat er iets mis is met hun penis als een vrouw niet geniet.”

“Uiteindelijk wil iedereen die seks heeft dat de partner een fijne tijd heeft,” vervolgt ze. “Daarom zijn er ook zo veel vrouwelijke orgasmes op het scherm. Ze zijn sexy om te zien.”

Wie wil, kan zelf een bijdrage aan de ‘clit test’ leveren door een still uit een film met de hashtag #ClitTestPass of #ClitTestFail op Twitter of Instagram te delen.

Meer info vind je hier.

Bron: De Morgen